Ο ξυλοδαρμός μαθητή από ομάδα συμμαθητών του και μάλιστα του Γυμνασίου σε σχολείο του Βύρωνα δεν είναι ένα απλό κρούσμα μπούλινγκ. Αν μάλιστα λάβει υπόψη του κανείς πως έχουν σημειωθεί και άλλα ανάλογα περιστατικά το τελευταίο διάστημα, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα πως στα σχολεία υποβόσκει μια βία που μπορεί να λάβει διαστάσεις κύματος. Και τα κύματα γίνονται πολλές φορές θηριώδη.

Είναι κάτι που δείχνει να έχει αντιληφθεί η Πολιτεία, όπως μαρτυρά η επίσκεψη της αρμόδιας υπουργού στο σχολείο όπου σημειώθηκε το ακραίο αυτό περιστατικό. Η υπουργός ανακοίνωσε και μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι ο θεσμός του «δασκάλου της εμπιστοσύνης», ο οποίος θα διαδραματίζει έναν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους μαθητές και ρυθμιστή της σχολικής ζωής.

Κάθε σχετική προσπάθεια θα κριθεί στην πράξη. Το ζητούμενο όμως τώρα είναι να μη μείνει η κυβέρνηση στο επίπεδο των επισκέψεων και των διακηρύξεων αλλά να κινηθεί ταχύτατα στην κατεύθυνση της υλοποίησης όσων εξήγγειλε. Κάθε μέρα, κάθε μαθητική ώρα που περνάει, είναι ένας πολύτιμος χρόνος που χάνεται.

Θα κάνει λάθος όμως όποιος πιστέψει πως η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Το σοκ της τυφλής βίας, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, είναι πολύ μεγάλο για να μην ταρακουνήσει τις συνειδήσεις όλων των εμπλεκομένων. Της εκπαιδευτικής κοινότητας ασφαλώς, αλλά και των οικογενειών, μέλη των οποίων είναι μαθητές. Το κύμα μπορεί να παρασύρει όλους μας.