Η λέξη έχει γίνει κλισέ, αλλά αυτή τη φορά είναι απολύτως ακριβής: η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, καθώς η Ελλάδα αποκτά την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την πρώτη ψηφοφορία και με πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων.

Αυτή η νίκη της δημοκρατίας οφείλεται πρώτα στον Πρωθυπουργό, ο οποίος τήρησε τη δέσμευσή του, αγνόησε τις πιέσεις του παλιού συστήματος, υπερέβη τους διχασμούς και διατύπωσε μια συναινετική, προοδευτική και γενναία πρόταση. Οφείλεται ύστερα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που άφησαν στην άκρη τις όποιες αντιπολιτευτικές τους διαθέσεις και προσυπέγραψαν αυτή τη θεσμική επιλογή.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της νίκης όμως οφείλεται χωρίς αμφιβολία στην ίδια τη νέα πρόεδρο. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που απαιτεί το ύπατο αξίωμα της χώρας. Είναι ανεξάρτητη, έχει οικολογικές ευαισθησίες, είναι μαχητική και έχει αποδείξει τον σεβασμό της προς το κράτος δικαίου. Στις δύσκολες ώρες, δεν δίστασε να υπερασπιστεί τον ορθολογισμό, ακόμη κι αν συγκρουόταν με την πλειοψηφία ή με την εξουσία. Το έκανε όταν τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Το έκανε κι όταν αντέδρασε στις μεθοδεύσεις για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όμως κι ένας «καθημερινός» άνθρωπος, που του αρέσουν οι εκδρομές, αγαπάει τα ζώα και ενδιαφέρεται για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Συμβολίζει, με λίγα λόγια, την αποκατάσταση της κανονικότητας. Και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή, με μεγαλύτερη συναίνεση και λιγότερη τοξικότητα.