Μπορεί να πέταξε για το Νταβός, όμως το μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ αναμφίβολα βρίσκεται στη δίκη του που ξεκινά σήμερα στη Γερουσία των ΗΠΑ με το αίτημα της καθαίρεσης για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου στη σχετική έρευνα. Η νομική του ομάδα χθες με 13σέλιδη αναφορά παρέθεσε συνοπτικά τα επιχειρήματα της υπεράσπισής του και χαρακτήρισε τη διαδικασία παραπομπής του ως «προσβολή του Συντάγματος». Καταλήγοντας: «Η Γερουσία θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να απορρίψει αυτές τις ελλιπείς κατηγορίες και να απαλλάξει τον πρόεδρο».

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή, κατηγορούν τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ – τον τρίτο που παραπέμπεται στην ιστορία του θεσμού – ότι καταχράστηκε την εξουσία του παρακρατώντας 391 εκατομμύρια δολάρια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο ως στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος του Δημοκρατικού πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων της υπερασπιστικής ομάδας αναφέρεται ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές δεν προσδιόρισαν «αδίκημα καθαίρεσης», ότι η έρευνα και η διαδικασία που οδήγησαν στην παραπομπή είναι «ανεπανόρθωτα προβληματικές». Αναφέρουν επίσης ότι «οι Δημοκρατικοί δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξουν τις κατηγορίες τους. Δεν έχουν ούτε έναν μάρτυρα που υποστηρίζει, με βάση άμεση γνώση, ότι ο πρόεδρος έθεσε όρους προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας». Κι αυτό, παρότι οι Δημοκρατικοί αναμένεται να δώσουν μάχη για να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη μάρτυρες, κάτι που όμως δεν φαίνεται να γίνει αποδεκτό από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας και σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη δίκη το συντομότερο δυνατόν, καθώς οποιαδήποτε νέα αποκάλυψη θα πλήξει τον Τραμπ στην προεκλογική χρονιά.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές που λειτουργούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη αυτή και θα παρουσιάσουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ανέφεραν πως ο πρόεδρος Τραμπ «έθεσε σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά του την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατική διακυβέρνηση». Και προσέθεσαν: «Ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Γερουσία δεν μπορεί να τον καθαιρέσει ακόμα και εάν η Βουλή αποδείξει κάθε ισχυρισμό που περιλαμβάνεται στις εις βάρος του κατηγορίες. Είναι φοβερό να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Και είναι εντελώς λανθασμένο» έγραψαν, υποστηρίζοντας ότι παρά τις προσπάθειες του προέδρου να εμποδίσει τις έρευνες, η Βουλή έχει συγκεντρώσει «πολλές αποδείξεις για την ενοχή του».

Eίναι απορίας άξιον πόσο θα επηρεάσει τη φετινή προεκλογική εκστρατεία η δίκη του προέδρου Τραμπ στη Γερουσία. Καθώς μένουν μόλις δύο εβδομάδες για την πρώτη προκριματική ψηφοφορία για τους υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊοβα, οι Δημοκρατικοί που στοχεύουν την προεδρία δίνουν τον δικό τους αγώνα. Χθες η εφημερίδα «New York Times» προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση και έδωσε την έγκρισή της όχι σε έναν υποψήφιο αλλά σε δύο. Και οι δύο γυναίκες. Μεταξύ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, εξέφρασε την υποστήριξή της προς την Ελίζαμπεθ Ουόρεν και την Εϊμι Κλομπούτσαρ. Στην πρώτη για τις «νέες ιδέες» που φέρνει στον προεκλογικό αγώνα και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και στη δεύτερη διότι αποτελεί μια φωνή σταθερότητας και έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην περιφέρειά της, τη Μινεσότα.