Πρεμιέρα στην ελληνική μεταμνημονιακή εποπτεία κάνει αύριο στην Αθήνα ο Πάολο Φιορέτι αντικαθιστώντας τον, από το 2015, επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών του ESM Νικόλα Τζιαμαρόλι. Ο Τζιαμαρόλι αναβαθμίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε γενικό γραμματέα του ESM.

Την αλλαγή σκυτάλης ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνοντας ευτυχής που ο Φιορέτι θα ηγείται της αποστολής στην Ελλάδα. Το μέχρι πρότινος αντικείμενο του Φιορέτι συνδέεται πιθανότατα με τους λόγους της επιλογής του για τη συγκεκριμένη θέση. Εντάχθηκε στον ESM το 2012 και σήμερα είναι αναπληρωτής επικεφαλής τραπεζικής με ευθύνη την ανάλυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την παρακολούθηση του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης. Εχει διατελέσει επικεφαλής των αποστολών του ESM για την Ιρλανδία και την Κύπρο, ρόλο τον οποίο διατηρεί σήμερα στη μεταμνημονιακή πορεία της Κύπρου παράλληλα με τα νέα του καθήκοντα για την Ελλάδα.

Στο παρελθόν εργάστηκε στη Unicredit, στον οίκο αξιολόγησης Fitch ως διευθυντής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για την ομάδα των χρηματοπιστωτικών θεσμών, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως στέλεχος του τμήματος παρακολούθησης.

Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του Ιταλού Φιορέτι ο ESM υπενθύμισε ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των δανείων», στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, δεδομένου ότι ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας με 190,8 δισ. ευρώ δανείων.