Οι σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς κυριαρχούνται από σημαντικά θέματα, όπως είναι τα εθνικά, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ο εκλογικός νόμος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και πέρα από την ατζέντα, πρόκειται για συναντήσεις σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο. Είναι ευκταίο επομένως να κυριαρχήσει και εκείνο το πνεύμα που θα δείξει πως πρώην, νυν και επίδοξοι πρωθυπουργοί μπορούν και θέλουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτό το πνεύμα είναι το πνεύμα της συναίνεσης. Συναίνεση δεν σημαίνει συμφωνία στα πάντα. Οι δημοκρατίες λειτουργούν με διαφωνίες και συμβιβασμούς. Είναι όμως άλλο η διαφωνία και άλλο το θηριώδες χάσμα. Αλλο ο έντιμος συμβιβασμός και άλλο τα παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Και άλλο ασφαλώς η αντίληψη πως ο συμβιβασμός συνιστά ανεπίτρεπτη υποχώρηση και ταπεινωτική ήττα. Η δημοκρατία θρέφεται από τη διαφωνία. Πληγώνεται όμως από την τεχνητή πόλωση και τον μικροπολιτικό διχασμό. Από την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Συναίνεση σημαίνει πως οι πολιτικές δυνάμεις δεν ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή που βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Σημαίνει πως θέτουν το γενικό καλό και το δημόσιο συμφέρον πάνω από τα όποια κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Αυτό το συναινετικό πνεύμα πρέπει να επικρατήσει κατ’ εξοχήν στα εθνικά θέματα. Το ίδιο πνεύμα όμως θα ήταν ευχής έργον να επικρατήσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ακόμη και για τον εκλογικό νόμο. Κανένα από αυτά τα θέματα δεν προσφέρεται για κορόνες.