Η χώρα μας δεν αποχαιρετά σήμερα μόνο έναν πολύ σημαντικό μουσικοσυνθέτη. Αποχαιρετά μια πολυσχιδή προσωπικότητα που άφησε πολύ έντονο στίγμα όχι μόνο στα μουσικά πράγματα, αλλά και στην παραγωγή σκέψης. Αποχαιρετά, τελικά, έναν σπουδαίο Ελληνα, ταλαντούχο και δημιουργικό, μουσικό και διανοητή, ένα ανήσυχο πνεύμα και συνάμα γενναιόδωρο. Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν σπουδαίος και σπάνιος επειδή ήταν πολλά πράγματα μαζί. Ηταν ένας άνθρωπος με πολλές ιδιότητες.

Αξίζει λοιπόν να τον θυμόμαστε μέσα από τη μουσική του. Να τον ευγνωμονούμε για το γεγονός πως όχι μόνο σύστησε στο ευρύ κοινό έναν μοναδικό ποιητή σαν τον Νίκο Καββαδία, αλλά και πως έντυσε την ποίησή του με τόσο ταιριαστές, αλλά και ευφυείς στη σύλληψή τους συνθέσεις. Να μετατρέψουμε τα κείμενά του σε υλικό για στοχασμό και τα λόγια του σε διδάγματα ζωής. «Ας αφήσουμε τους παλιούς μύθους» μάς προέτρεπε. «Ας αναζητήσουμε τους μύθους του μέλλοντός μας». Από αυτούς τους «παλιούς μύθους» δεν εξαιρούσε τον εαυτό του.

Οι μεγάλοι συνθέτες έχουν το μοναδικό προνόμιο να κερδίζουν την αιωνιότητα μέσα από τη μουσική τους. Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ένας από αυτούς. Τα τραγούδια του θα περάσουν από γενιά σε γενιά, όπως συμβαίνει με κάθε μουσική που κερδίζει τη μάχη του εφήμερου και σπάει τα στεγανά της πρόσκαιρης μόδας. Κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για όλους μας. Είναι ένα κέρδος ποιότητας και πολιτισμού, στον οποίο ο Θάνος Μικρούτσικος έβαλε μια ξεχωριστή σφραγίδα.