Αυταρχισμός

Ευκλείδης Τσακαλώτος

O αυταρχισμός, διέγνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «δεν είναι άσχετος με το δικό μου ενδιαφέρον, τα οικονομικά». Κι εξηγήθηκε: «Οταν δεν μπορείς να ενσωματώσεις τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα μέσα από οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, προσπαθείς να δημιουργήσεις μια αυταρχική ταυτότητα ενάντια στους πρόσφυγες, με τον νόμο και την τάξη». Η ανάλυση μπάζει λίγο. Να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι ακόμη κι η χούντα προσπάθησε να αποκτήσει «λαϊκό έρεισμα» διαγράφοντας τα δάνεια των αγροτών.

Πληθυντικός

Γιάνης Βαρουφάκης

Ρώτησαν τον Γιάνη Βαρουφάκη για την Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει το κόμμα του σε καμία συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «δυστυχώς κάποιοι από εμάς παρασυρθήκαμε από αντίστοιχα καλέσματα του κ. Τσίπρα πριν το 2015. Δεν θα το ξανακάνουμε». Ο Γιάνης μιλάει για τον εαυτό του σε πρώτο πληθυντικό, πληθυντικό μεγαλοπρεπείας δηλαδή. Βρίσκεται μάλλον ένα βήμα πριν από το ναρκισσιστικό σοκ.

Αναλογική

Νίκος Φίλης

«Τα παλαιά κόμματα έφτιαχναν εκλογικά συστήματα κομμένα και ραμμένα στο κομματικό τους συμφέρον» είπε ο Νίκος Φίλης. Τα παλαιά, όχι το δικό του που θεσμοθέτησε την απλή κι άδολη αναλογική μόλις είδε ότι δεν προηγείται πια στις δημοσκοπήσεις – κι άρα φρόντισε ο αντίπαλος να μην μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Οσοι μεθοδεύουν ή ονειρεύονται συνθήκες πολιτικής κρίσης, αιτιώμενοι την απλή αναλογική, πιστεύω ότι θα διαψευσθούν» συνέχισε πηγαίνοντας τον κομματικό αυτοσαρκασμό στην άκρη του.

Υιοθεσία

Κώστας Μπακογιάννης

Μετά τις αντιδράσεις για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό που θυμίζει θερμάστρα στη Βασιλίσσης Σοφίας άρχισαν τα ειρωνικά σχόλια και για τα φωτάκια της Πανεπιστημίου. Οφείλω να επισημάνω ότι επί της αρχής ήταν καλή η ιδέα του Κώστα Μπακογιάννη για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Αγνόησε όμως, ως φαίνεται, έναν βασικό κανόνα των κοινωνικών υπηρεσιών: Τσεκάρουμε πάντα ότι η οικογένεια πληροί όλα τα κριτήρια «καταλληλότητας» πριν δώσουμε ένα παιδί για υιοθεσία.