Ο Λιονέλ Μέσι γιόρτασε την έκτη Χρυσή Μπάλα με χατ – τρικ στο 5-2 της Μπαρτσελόνα με τη Μαγιόρκα στο Καμπ Νου. Μία γιορτή, όπως είπε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που είδε και τον Λουίς Σουάρες να σημειώνει με τακουνάκι ένα καταπληκτικό γκολ. «Είμαι έκπληκτος.  Ηταν ένα φανταστικό γκολ», είπε ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα. Οσο για τον Μέσι: «Ηταν μια σπουδαία γιορτή της Χρυσής Μπάλας. Είναι μια απόδειξη γιατί του δίνουν αυτό το βραβείο. Είναι δύσκολο να το κάνεις αυτό κάθε μέρα. Κι όμως αυτός το κάνει. Και δεν έχει ακόμα τελειώσει». Ηταν το 35ο χατ-τρικ του Λιονέλ Μέσι στην ισπανική Λίγκα, με το οποίο ξεπέρασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Πριν από Μέσι και Σουάρες είχε σκοράρει και ο Αντουάν Γκριεζμάν.  

Βαράν και Μπενζεμά πέτυχαν τα γκολ της Ρεάλ, στο 2-0 επί της Εσπανιόλ στο Μπερναμπέου. Ετσι, παραμένει στην πρώτη θέση μαζί με την Μπαρτσελόνα κι ενώ πλησιάζει το μεταξύ τους παιχνίδι (18/12). O Ζινεντίν Ζιντάν, αναφέρθηκε στον Καρίμ Μπενζεμά: «Εχει ωριμάσει και νομίζω ότι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Συνεργάζεται καλά με τους συμπαίκτες του, σκοράρει γκολ. Αυτό που θέλω είναι να συνεχίσει έτσι», είπε ο γάλλος τεχνικός.   

Ο Χοακίν πέτυχε ένα ανεπανάληπτο χατ – τρικ στο πρώτο 20λεπτο του αγώνα της Μπέτις με την Μπιλμπάο (3-2) και σε ηλικία 38 χρόνων και 140 ημερών έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης στη La Liga που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ετσι, ξεπέρασε και τον Ντι Στέφανο, ο οποίος είχε πετύχει τρία γκολ το 1964, σε ηλικία 37 χρόνων και 255 ημερών.