Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αυτές οι εκλογές οφείλονται στην ατελεύτητη κρίση του Brexit και προκηρύχθηκαν με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να της βάλουν ένα τέλος. Οι περισσότεροι πολιτικοί και σχολιαστές πίστευαν ότι θα κυριαρχούσαν τα επιχειρήματα σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων υπέρ της αποχώρησης ή της παραμονής στην ΕΕ.
Στις μέρες μας, όμως, η βρετανική πολιτική είναι απρόβλεπτη. Ετσι, τα πράγματα εξελίχθηκαν αρκετά διαφορετικά από ό,τι υποθέταμε. Ναι, το Brexit διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κομματικές εκστρατείες και θα καθορίσει την απόφαση πολλών ψηφοφόρων. Ωστόσο, έχοντας ακούσει και μιλήσει ελάχιστα για κάποιο άλλο θέμα τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, οι πολίτες και οι πολιτικοί θέλησαν να συζητήσουν για άλλα πράγματα. Οι «εκλογές του Brexit» αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σαν διαφυγή από το Brexit.
Συντηρητικοί και Εργατικοί θυμήθηκαν ότι υπάρχουν εσωτερικά ζητήματα που έχουν σημασία - τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι σιδηρόδρομοι, η αστυνομία, το περιβάλλον - για τα οποία υποσχέθηκαν πακτωλό χρημάτων.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν μια αξιοπρεπή πλειοψηφία. Οι πολίτες αντιπαθούν τον Τζόνσον λιγότερο από ό,τι αντιπαθούν τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Βέβαια, οι Τόρις πίστευαν ότι θα κέρδιζαν το 2017 αλλά τελικά έκαναν ένα βήμα πίσω. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν βεβαιότητες και κανείς σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Εκτός από μία: ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, οι εκλογές δεν θα πετύχουν αυτό που υποτίθεται ότι θα πετύχαιναν: να επιλύσουν το Brexit. Εάν οι Τόρις κερδίσουν αυτοδυναμία, η Βρετανία θα έχει λίγους μήνες για να συνάψει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ προτού λήξει η μεταβατική περίοδος στο τέλος του 2020, προκειμένου να αποφύγει ένα άτακτο Brexit. Και σε έξι μήνες, μπορεί να ξαναβρεθεί στη θέση να συζητά για τα πλεονεκτήματα της επέκτασης των σχέσεών της με την ΕΕ ή της εξόδου με No Deal. Αντιθέτως, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία (αρκετά πιθανό) ή εάν οι Εργατικοί κατακτήσουν την πλειοψηφία (λιγότερο πιθανό), η μόνη διέξοδος θα είναι το δεύτερο δημοψήφισμα. Και τότε θα ξαναρχίσουμε να μιλάμε διαρκώς για το Brexit. Οι εκλογές δεν θα σηματοδοτήσουν το τέλος του Brexit. Είναι απλώς μια ανάπαυλα σε ένα σίριαλ που θα συνεχίζεται για πολύ ακόμη.
Ο Τόμπι Χελμ είναι αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Observer