Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως και η συγκυρία της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, Τραμπ και Μητσοτάκης θα συζητήσουν στις 7 Ιανουαρίου για τη «συνεργασία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο» και κάτι που έχει πλούσιο παρασκήνιο: το δίκτυο 5G. Η διατύπωση της ανακοίνωσης είναι σημαντική στο σημείο αυτό, αφού ο Λευκός Οίκος προαναγγέλλει πως «ο πρόεδρος Τραμπ θα τονίσει τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε ό,τι αφορά το 5G, της καταπολέμησης της κακόβουλης επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας».
Η κούρσα των δικτύων
Γιατί τονίζω ειδικά το σημείο του 5G; Γιατί σε αυτό το πεδίο, των ασύρματων δικτύων, διεξάγεται μια αμερικανοκινεζική «κούρσα» που έχει βάλει στη μέση και την ελληνική αγορά. Το 5G και η στήριξη του κινεζικού κολοσσού Huawei για το έργο αυτό ήταν ένα εκ των βασικών θεμάτων στην ατζέντα της επίσκεψης του κινέζου πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, από την άλλη, έστειλε το μήνυμα της απέναντι πλευράς στη δική του πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας, με τη δημόσια παρότρυνση η Ελλάδα «να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της». Σαφές το καρφί για τη Huawei, το κόκκινο πανί των δυτικών ανταγωνιστών. Η ΕΕ, από την άλλη, δεν έχει, προς ώρας, μια κοινή γραμμή, πάντως οι μεγαλύτερες αγορές της δεν έχουν κλείσει την πόρτα στην Κίνα.
Λομπίστες εν δράσει
Στην Ελλάδα, να θυμίσω, η δημοπράτηση του φάσματος συχνοτήτων για 5G υπολογίζεται προς το τελευταίο τρίμηνο του 2020 αλλά οι επισκέψεις εταιρειών και διαφόρων ομάδων lobbying στην Αθήνα έχουν φουντώσει από καιρό, με τους Αμερικανούς να αυξάνουν την παρουσία τους και τις πιέσεις μετά την επίσκεψη (και τις πιέσεις) του κινέζου προέδρου. Η Huawei είναι ήδη σε συζητήσεις για να αναλάβει την αναβάθμιση του δικτύου με έναν από τους παρόχους της ελληνικής αγοράς (σε πηγαδάκια ακούω ότι είναι προχωρημένες), ενώ η Ericsson επιδίδεται και σε δημόσιες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις.
«Κόκκινο» τηλέφωνο
Μιας και ανέφερα τους Κινέζους και την παρουσία τους στην Ελλάδα, ακούω ότι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει, έπειτα από συμφωνία Μητσοτάκη - Σι, να έχει άμεση εποπτεία των όποιων σοβαρών (υπογραμμίζω το «σοβαρών») θεμάτων προκύπτουν είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης...
Η σύμπτωση Turkstream
Επιστρέφοντας στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν ο Τραμπ κάνει ρητή αναφορά στα ενεργειακά. Γιατί υπάρχει κι ο άλλος εν εξελίξει πόλεμος, αυτός των αγωγών φυσικού αερίου, και την επομένη της συνάντησης Τραμπ - Μητσοτάκη ο Ερντογάν θα έχει φιέστα εγκαινίων του Turkstream στην Κωνσταντινούπολη. Ο αμερικανός πρόεδρος δίνει αγώνα και σε αυτό το μέτωπο, φυσικά, λόγω της ηγετικής παρουσίας του Πούτιν στο πρότζεκτ, με πρωτοπαλίκαρο τον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ (που είχε συναντηθεί με τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη).
Ελλάς - Γαλλία, συμμαχία
Ο νέος πρέσβης της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ - που εκτός από διπλωμάτης είναι και ιστορικός - αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια φάση κατά την οποία η χώρα μας «γίνεται αντικείμενο απίστευτων προκλήσεων εκ μέρους της γειτονικής Τουρκίας», όπως του είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του. Του επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει γενικευμένη αναστάτωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που «πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από τη συνολική Ευρώπη, η οποία προσβλέπει σε σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή». Από τον γάλλο πρέσβη εγώ κρατώ ειδικά μια φράση, λόγω της συγκυρίας: «Η Γαλλία πιστεύει ότι πρέπει να είναι ένας εταίρος πρώτης επιλογής για όλες τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα για τα θέματα τα μεταναστευτικά, για τα θέματα ασφάλειας και για τα θέματα άμυνας».
Μια κάποια αναστάτωση
Τα ανακάτεψε τα νερά ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, όσο κι αν ήθελαν κάποιοι να υποβαθμίσουν το σούσουρο. Ολη μέρα χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο που δεν το έκαναν πρώτο θέμα ενώ, από την άλλη, τα γαλάζια στελέχη, υπουργοί και βουλευτές, έπαιρναν θέση, οριακά αμήχανοι οι περισσότεροι. Πιο ξεκάθαρη άκουσα την Ντόρα Μπακογιάννη - γιατί ήταν σαφέστατο αυτό το «ρωτήστε τον ίδιο» που απάντησε όταν ρωτήθηκε για την αποστροφή Σαμαρά περί αποδέσμευσης από τις Πρέσπες. Παραπάνω από ξεκάθαρος και ο Μάκης Βορίδης, που σχολίασε πως «ο Σαμαράς έθεσε αυτό που συζητά όλη η κοινωνία».