Ισχυρές συμμαχίες με όσους Ευρωπαίους διαπιστώνει καταρχήν σύγκλιση θέσεων για το Προσφυγικό επιδιώκει με κατ’ ιδίαν συναντήσεις ο Πρωθυπουργός, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο «Δουβλίνο IV», δηλαδή σε μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. Εμφανώς ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις της Ευρώπης και κυρίως από την άρνηση ορισμένων χωρών να μπουν στον διάλογο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μπαράζ διεθνών επαφών μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προσδοκώντας να ενισχύσει τον μοχλό πίεσης προς την… αδιάφορη πλευρά της Ευρώπης και παράλληλα να «εγκλωβίσει» την Τουρκία σε πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.
Μετά τις αναφορές του σε υψηλούς τόνους ότι δεν θα δεχτεί άλλο η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται «ως βολικός χώρος “στάθμευσης” για πρόσφυγες» («Handelsblatt») και ότι πρέπει να σταματήσει η υποκρισία της Ευρώπης (όπως είπε από το Ζάγκρεμπ), ο Μητσοτάκης αναμένεται να αποστείλει νέα αυστηρά μηνύματα σήμερα από τη Ρώμη, μετά το ραντεβού με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Επιπλέον, εντός Δεκεμβρίου αναμένονται κρίσιμα τετ α τετ του Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός συνόρων, ενώ στην Ελλάδα θα βρεθεί και η νέα επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον. Η σουηδή επίτροπος φαίνεται πως προγραμματίζει συναντήσεις (μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά) στην Αθήνα στις αρχές του Δεκεμβρίου.
ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ. Για το πρωθυπουργικό επιτελείο η διεθνοποίηση του Προσφυγικού με εντεινόμενες «ενοχλήσεις» από την ελληνική πλευρά είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος ώστε να αποφασιστούν ευρωπαϊκές λύσεις και τελικά να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Μεταναστευτικό. Σε αυτή την κεντρική στόχευση για κοινό σύστημα ασύλου και φύλαξης των συνόρων ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει πολύτιμους συμμάχους και εκτιμά ότι κομβικό ρόλο θα παίξει η γερμανική προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αλλωστε η νέα Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δείχνει ότι βάζει ψηλά στην ατζέντα το θέμα, την ώρα που ο Μητσοτάκης διαπιστώνει σύμπνοια με τη γερμανίδα καγκελάριο και με τον γάλλο πρόεδρο, προσβλέποντας στη στήριξή τους. «Βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το “Δουβλίνο”» έχει πει ο Πρωθυπουργός, ζητώντας επιμερισμό των βαρών και αλληλεγγύη.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Το προηγούμενο διάστημα, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μακρόν συζήτησαν, με αιχμή το Προσφυγικό, με τον ιταλό πρωθυπουργό, τον οποίο βλέπει σήμερα και ο Μητσοτάκης. Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν χώρες πρώτης γραμμής για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν το πώς θα επιτευχθεί ο καλύτερος μεταξύ τους συντονισμός «για την προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ». Στο ταξίδι συμμετέχει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος. Αν και θα δοθεί έμφαση στο Προσφυγικό, στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ Μητσοτάκη και Κόντε (παρουσία άλλων κυβερνητικών στελεχών) θα μπει επίσης το ιταλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης.
Και αν οποιαδήποτε ανάληψη πρωτοβουλίας από τις Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (12-13 Δεκεμβρίου), θα υπάρξει παρέμβαση Μητσοτάκη για το Προσφυγικό νωρίτερα, και συγκεκριμένα από το Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένονται οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τη Μέρκελ και τον Μακρόν, που δείχνουν ήδη με δηλώσεις στις δικές τους διεθνείς επαφές ότι συμφωνούν με τις ελληνικές διαπιστώσεις περί «έλλειψης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επίσης στο περιθώριο της Συνόδου είναι πιθανόν να κλειδώσει το δεύτερο – μετά τη Νέα Υόρκη – ραντεβού του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν.







