Σε σύγκρουση με τη Γερμανία και άλλες συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκεται ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μερικές εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μετά τη δήλωσή του ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», επικρίνοντας την έλλειψη στρατηγικού συντονισμού μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών της συμμαχίας σχετικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία τον περασμένο μήνα. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε το «σαρωτικό χτύπημα», όπως το χαρακτήρισε, του Μακρόν στη συμμαχία, χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «ακρογωνιαίο λίθο» της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις», είπε η Μέρκελ. «Δεν συμμερίζομαι την άποψή του για τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ… ακόμα και εάν έχουμε προβλήματα, ακόμα και εάν πρέπει να δρούμε μαζί. Από τη γερμανική σκοπιά, το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Είναι η δική μας συμμαχία για την ασφάλεια».

Η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία, στην οποία έδωσε το πράσινο φως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να διαβουλευθεί πριν με τους συμμάχους του, αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στη Βρετανία για να τιμήσουν την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ο Τραμπ, που έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «παρωχημένο», επανειλημμένα έχει επικρίνει έντονα τόσο τη Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη της συμμαχίας επειδή δεν πληρούν τους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αντιμετωπίσει την απειλή της Σοβιετικής Ενωσης, έπρεπε να αναγνωρίσει την «αστάθεια του αμερικανού μας εταίρου», αφότου ο Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Economist» ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτόνομη σε όρους στρατιωτικής στρατηγικής και ικανότητας» και παραπονέθηκε ότι είναι «εξαιρετικά εύθραυστη» ως αποτέλεσμα της αμερικανικής μονομέρειας υπό τον Τραμπ, της ανόδου της Κίνας, της συμπεριφοράς της Τουρκίας και της Ρωσίας και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. «Αυτό που αισθάνομαι ότι ζούμε αυτή τη στιγμή είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που βρισκόταν σε επίσκεψη στη Γερμανία, έσπευσε να υπερασπισθεί το ΝΑΤΟ αποκαλώντας το «μια από τις πιο κρίσιμες στρατηγικές συμμαχίες σε όλη την Ιστορία». Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε την κριτική του Μακρόν σχετικά με τη στρατιωτική ανεξαρτησία που πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη. «Οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρει απόσταση η Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική ρισκάρει όχι μόνο να αποδυναμώσει τη συμμαχία και τον υπερατλαντικό δεσμό αλλά και να διχάσει την Ευρώπη», ανέφερε. «Αρα πρέπει να παραμείνουμε όλοι μαζί». Πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις επενδύσεις τους στον αμυντικό τομέα και οι ΗΠΑ εντείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη.