Οι διατροφικές διαταραχές είναι πιθανόν να πυροδοτούν απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με νέα δεδομένα από τρεις διαφορετικές έρευνες. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, οι ασθενείς διατρέχουν έως και έξι φορές υψηλότερο κίνδυνο να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings», οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες και τους ιατρικούς φακέλους τουλάχιστον 36.000 ενηλίκων. Ωστόσο από εκείνους που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη διατροφή τους μόλις οι μισοί αναζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνθηκαν σε γιατρό μόλις το 34,5% εκείνων που είχαν νευρική ανορεξία, το 63% εκείνων που είχαν βουλιμία και το 49% όσων είχαν αδηφαγική διαταραχή. Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη που επίσης χρειάζονται οι ασθενείς, στην πράξη μόλις τρεις στους δέκα έκλεισαν ραντεβού με ειδικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άντρες και οι πάσχοντες που ανήκουν σε μειονότητες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν και συνεπώς να λάβουν βοήθεια συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η διαφοροποίηση αυτή πιθανόν να οφείλεται στο κοινωνικό στερεότυπο που θέλει τις νέες, λευκές, γυναίκες να προσβάλλονται κατά κανόνα από τις διατροφικές διαταραχές, όπως σημειώνει η επικεφαλής των ερευνών Dr. Tomoko Udo, του Πανεπιστημίου «Albany» στη Νέα Υόρκη.

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «BMC», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι πάσχουν από διατροφικές διαταραχές διατρέχουν πέντε με έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαπράξουν αυτοκτονία συγκριτικά με εκείνους που απολαμβάνουν, χωρίς τύψεις ή εμμονές, το φαγητό τους. Μάλιστα, όπως προκύπτει, πιο επιρρεπείς είναι όσοι έχουν διαγνωστεί με νευρική ανορεξία.

Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Obesity» και στην οποία συμμετείχαν 207 άνθρωποι με αδηφαγική διαταραχή (επεισόδια βουλιμίας, χωρίς όμως να γίνεται χρήση μεθόδων ελέγχου βάρους όπως είναι ο εμετός ή η υπεργυμναστική), η ίδια επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς δίνουν υπερβολική αξία στο σχήμα του σώματός τους με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους.