Leader Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινά η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο επιδοτούμενο τοπικό πρόγραμμα ανάπτυξης Leader της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Η πρώτη πρόσκληση του προγράμματος περιλαμβάνει 13 υποδράσεις με τις οποίες ενισχύονται προγράμματα κατάρτισης, επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τουρισμό, παροχή υπηρεσιών, βιοτεχνία, συνεργασίες φορέων και επιχειρήσεων στον τομέα των τροφίμων και στον αγροτουρισμό.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις κατηγορίες των δράσεων που απευθύνονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι:

1. Ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

2. Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.

3. Ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας.

4. Ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.).

Κεντρική Μακεδονία. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ενίσχυσης «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία», με τους ενδιαφερομένους να έχουν το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Επιλέξιμοι κλάδοι του προγράμματος είναι το κρέας – πουλερικά – κουνέλια, το γάλα, τα αβγά, η σηροτροφία – μελισσοκομία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα, οι ζωοτροφές, τα δημητριακά, τα ελαιούχα προϊόντα, ο οίνος, τα οπωροκηπευτικά, τα ακρόδρυα, οι ξηροί καρποί, τα άνθη, τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, οι σπόροι και το πολλαπλασιαστικό υλικό, το ξίδι.

Δικαιούχοι είναι κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.

Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου είναι ανοικτό το πρόγραμμα επιδότησης «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας».

Ενισχύονται η ίδρυση νέων μονάδων μεταποίησης, η μηχανολογική ή και κτιριακή επέκταση, ο εκσυγχρονισμός ή μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων μεταποίησης.

Ειδικότερα, οι διαδικασίες μεταποίησης των παραπάνω ενεργειών αφορούν την προετοιμασία και παρουσίαση των παρουσιαζόμενων προϊόντων που περιλαμβάνει: τον τεμαχισμό σε φιλέτα, τη συσκευασία, την κονσερβοποίηση, την κατάψυξη, το κάπνισμα, το αλάτισμα, το μαγείρεμα, τη διατήρηση σε ξίδι, την αποξήρανση ή την προετοιμασία των ιχθύων για την αγορά καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, οι συλλογικοί φορείς και λοιπές οργανώσεις που έχουν την ευθύνη πραγματοποίησης της υποβαλλόμενης προς ενίσχυση πράξης και που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις των υπό σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων μεγέθους μεγαλύτερου της μικρομεσαίας επιχείρησης.