Η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας θεωρείται στη χώρα μας έγκλημα καθοσιώσεως. Εχει σπαταληθεί πολλή φαιά ουσία για να υποστηριχθεί πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο προσανατολισμός των σπουδών στο πανεπιστήμιο να σχετίζεται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και πως οποιαδήποτε τέτοια συσχέτιση αλλοιώνει το πνεύμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης επειδή υποτίθεται πως έτσι παύει να υπηρετεί τη γνώση για να υπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς.

Η ετήσια έκθεση της ΑΔΙΠ για τα πανεπιστήμια που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» αποδεικνύει πως η άποψη αυτή είναι η κυρίαρχη. Η χώρα μας, λένε τα στοιχεία, κρατά το αρνητικό ρεκόρ άνεργων πτυχιούχων στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους πέντε πτυχιούχους στη χώρα μας είναι άνεργος, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ένας στους είκοσι. Η διαφορά είναι ιλιγγιώδης. Και όσο και αν το φαινόμενο οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, είναι σαφές πως οι πάσης φύσεως ιδεολογικές αγκυλώσεις έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Ηανεργία για όσους τη βιώνουν είναι ένα δράμα – ένα προσωπικό δράμα. Οφείλουμε επομένως όλοι μας, κοινωνία και πολιτεία, να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις αγκυλώσεις για να συνδεθεί επιτέλους η τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το οφείλουμε και στις οικογένειες που ξοδεύουν πολλά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους αναζητώντας στα τυφλά μια θέση κάτω από τον ήλιο της απασχόλησης.