Αυξημένη προσοχή πρέπει να έχουν οι καταναλωτές, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, όταν αποφασίσουν να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέσα από έναν οδηγό που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της προτρέπει τους καταναλωτές να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα ώστε αφενός να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τις δικές του ενεργειακές ανάγκες και αφετέρου να προχωρήσουν σε σωστή σύγκριση με τους εναλλακτικούς προμηθευτές.
Βασικό «όπλο» των νοικοκυριών είναι να μάθουν τον τρόπο υπολογισμού του «ενεργειακού» τους προφίλ, ενώ χρήσιμες πληροφορίες δίνονται και για τα «ψιλά» γράμματα στις προτεινόμενες συμβάσεις προμήθειας.
Αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές είναι:
Ζητήστε αναγνωριστική ταυτότητα εκπροσώπησης
Οταν δεχτείτε επίσκεψη ή τηλεφώνημα ενός εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου ή πωλητή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, να σημειώνετε τα εξής χρήσιμα στοιχεία:
n Το ονοματεπώνυμό του
n Το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί
n Τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας καθώς και τα δικά του
Εχετε διαθέσιμα τα δικά σας στοιχεία ηλεκτρικής κατανάλωσης.
Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιέχει πληροφορίες για την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνετε, την ισχύ παροχής σας, το ποσό που σας στοιχίζει και σε ποια τιμολογιακή κατηγορία ανήκετε (π.χ. οικιακό, εμπορικό, κ.λπ. τιμολόγιο).
Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το «ενεργειακό μας προφίλ».
Βάσει των τελευταίων τριών εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που καλύπτει την περίοδο ενός χρόνου, για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές, μπορείτε να υπολογίσετε αθροιστικά:
α) πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνετε ετησίως (σε kWh) και
β) πόσα χρήματα ξοδεύετε για αυτήν την κατανάλωση (εξαιρώντας «χρεώσεις προς τρίτους» όπως ΕΡΤ, δημοτικά τέλη, κ.λπ. και άλλα τέλη).
Ο υπολογισμός του ενεργειακού σας προφίλ με βάση το έτος είναι απαραίτητος, προκειμένου να συνυπολογίσετε όλες τις εποχιακές σας συνήθειες στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χρήση των στοιχείων του «ενεργειακού μας προφίλ», βάσει των λογαριασμών ηλεκτρικού, είναι ο πιο ασφαλής οδηγός για να συγκρίνουμε κατά πόσο μας συμφέρει η νέα προσφορά.
Μη βιάζεστε να αποδεχτείτε την προσφορά ή να υπογράψετε συμβόλαιο
Για να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα οικονομικά προσφορά δεν πρέπει να αρκεστείτε σε αναφορές σε γενικά ποσοστά εκπτώσεων ή και σε τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες ανά μονάδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (δηλ. kWh).
Ο ορθότερος τρόπος σύγκρισης είναι ο υπολογισμός της νέας οικονομικής προσφοράς βάσει της δικής σας ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης, δηλ. του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ». Ετσι, δίνετε τα στοιχεία του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ» στον πωλητή και ζητάτε από τον πωλητή:
n Να σας δώσει εγγράφως μία οικονομική προσφορά με τις ισχύουσες τιμές της εταιρείας που εκπροσωπεί, για ένα 12μηνο, βάσει των στοιχείων του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ».
n Να σας εκτιμήσει αντίστοιχα το κόστος για ένα 12μηνο με τις ισχύουσες τιμές του τωρινού σας προμηθευτή, βάσει των στοιχείων του ετήσιου «ενεργειακού σας προφίλ».
Η προσφορά και εκτίμηση του πωλητή, θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής δύο τμήματα:
n Το κόστος για το έτος που αφορά μόνο στην κατανάλωση ρεύματος (με ΦΠΑ) και βασίζεται στις «ανταγωνιστικές χρεώσεις» (δηλ. εκείνες που καθορίζει ο προμηθευτής).
n Το συνολικό κόστος για το έτος που αφορά στο σύνολο του λογαριασμού (με ΦΠΑ) και περιλαμβάνει εκτός από τις ανωτέρω ανταγωνιστικές χρεώσεις και τις μονοπωλιακές χρεώσεις (δηλ. εκείνες που είναι ίδιες ανεξαρτήτως προμηθευτή, όπως χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς, το δίκτυο διανομής, ΥΚΩ,, το ειδικό τέλος ΑΠΕ), αλλά και τις «χρεώσεις προς τρίτους» (ΕΡΤ, Δήμο κ.λπ.).
Πάρτε τον χρόνο σας…
n Ελέγξτε όλα τα δεδομένα και τις λεπτομέρειες.
n Πάρτε προσφορές από περισσότερους από έναν προμηθευτή.
Προσέξτε την παραπλανητική επιχειρηματολογία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ένας πωλητής: Π.χ. «σας εξασφαλίζουμε 15% έκπτωση από τον λογαριασμό που πληρώνετε σήμερα!», «έρχομαι εκ μέρους του υπουργείου ή και της ΡΑΕ προκειμένου να σας ενημερώσω για την πλέον συμφέρουσα προσφορά», «στην εταιρεία μας ανήκει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε φθηνότεροι».
Ελέγξτε πριν υπογράψετε νέο συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός από την τιμή, θα πρέπει να αξιολογήσετε και μία σειρά από άλλα μη οικονομικά στοιχεία, όπως:
n Τις προσφερόμενες υπηρεσίες (π.χ. τους τρόπους πληρωμής λογαριασμών, τη συχνότητα αποστολής λογαριασμών, την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών).
n Την ελάχιστη διάρκεια του συμβολαίου.
n Την ύπαρξη οικονομικής επιβάρυνσης σε περίπτωση που διακόψετε τη σύμβαση πριν από τη λήξη της, καθώς και το ύψος αυτής.
n Το ύψος και τους όρους καταβολής της «Εγγύησης πληρωμών».
n Πότε θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία μετά την υπογραφή του συμβολαίου.