Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς ολοκληρώνεται η επίσημη καταμέτρηση του αποτελέσματος των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Το κόμμα «Μπλε και Λευκό» του πρώην αρχηγου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Μπένι Γκαντζ συγκεντρώνει 33 έδρες, ενώ το συντηρητικό Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου 31. Ετσι συνολικά ο κεντροαριστερός συνασπισμός έχει 57 έδρες σε σύγκριση με 55 του δεξιού συνασπισμού. Οσο για το κόμμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, το οποίο πιστεύεται ότι θα κρίνει ποιος θα αναλάβει την εξουσία, συγκεντρώνει 8 στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Χθες ο Νετανιάχου κάλεσε τον Γκαντζ να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού – μια στροφή στρατηγικής 180 μοιρών σε σύγκριση με τη μέχρι τώρα ρητορική του. «Μπένι, πρέπει να σχηματίσουμε κυβέρνηση ακόμα και σήμερα», είπε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτείνει εναλλασσόμενη πρωθυπουργία. «Το έθνος περιμένει από εμάς να επιδείξουμε ευθύνη».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του κεντρώου κόμματος του Γκαντζ απάντησε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία να ηγείται ο Νετανιάχου». Ο 60χρονος πρώην επικεφαλής των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έχει δηλώσει πως επιθυμεί μια «καλή κυβέρνηση ενότητας» όμως αρνείται τη συνεργασία με το Λικούντ επικαλούμενος τις κατηγορίες για διαφθορά που έχουν απαγγελθεί στον Νετανιάχου.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.