Η υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην ολοκλήρωση της κατάρρευσης της χώρας το 2010. Ακόμα και κατά την εφαρμογή των Μνημονίων έως το 2014 το κόστος του φαρμάκου παρέμενε υψηλότατο. Το 2011 ήταν κατά δισεκατομμύρια μεγαλύτερο από αντίστοιχου πληθυσμιακού μεγέθους χώρες της Ευρώπης. Κατά την εφαρμογή της υποχρέωσης μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, πραγματοποιούνταν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων. Ο λογαριασμός πάντα πληρωνόταν από τον ελληνικό λαό είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω της αύξησης του ποσού της συμμετοχής του κάθε πολίτη κατά την αγορά.  

Αυτό, λοιπόν, είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Πέρα από τις διερευνώμενες ποινικές, υπάρχουν προφανώς και πολιτικές ευθύνες. Οφείλουμε να συζητήσουμε πολύ σοβαρά το συνολικό ζήτημα των υπερτιμολογήσεων και της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας. Οι πολίτες που οδηγήθηκαν στην απόγνωση και την καταστροφή απαιτούν απαντήσεις.

Η υπόθεση Novartis ερευνάται ως ένα διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, δείχνουν χρηματισμό παραγόντων που σχετίζονται με τον χώρο της υγείας, ώστε η εταιρεία να έχει προνομιακή μεταχείριση και να αποκομίζει υπερβολικά κέρδη, λόγω των υπερτιμολογήσεων. Στη χώρα μας το «πάρτι» που φαίνεται να στήθηκε είχε μεγάλες προεκτάσεις, λόγω του γεγονότος ότι είμαστε χώρα αναφοράς τιμής φαρμάκων για πολλές άλλες χώρες. Αναμένουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για την υπόθεση. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη λειτουργία της και να μην κατηγορούμε δικαστικούς λειτουργούς, όταν διεξάγουν την έρευνά τους και άλλους να επαινούμε κατ΄ επιλογή όταν αρχειοθετούν φακέλους.

Τα περί σκευωρίας στην υπόθεση αυτή είναι μία προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού από το πραγματικό σκάνδαλο. Μπορεί μόνο να εκληφθεί ως προσπάθεια ρεβανσισμού προς την πολιτική δύναμη που το ανέδειξε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην το κουκουλώσει. Στήθηκε, λοιπόν, μια επικοινωνιακή φιέστα για να παρασυρθεί η κοινή γνώμη, χωρίς να προκύπτουν ενδείξεις για χειραγώγηση ή σκευωρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να μη μείνει καμία σκιά. Να μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έχει συμβεί με το σκάνδαλο του φαρμάκου μέσα στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων, αλλά και τη διερεύνησή του. Δεν χωρούν επικοινωνιακοί τακτικισμοί σε τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι αμέτρητες θυσίες του λαού και το πληγωμένο περί δικαίου αίσθημα απαιτούν την άμεση διαλεύκανση του πραγματικού σκανδάλου και την ταχύτατη απονομή των ευθυνών.

Ο Διονύσης Καλαματιανός είναι βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ