Μέσα σε τρεις μήνες ο Σέρτζιο Σκαριόλο, μαζί με τον Μαρκ Γκασόλ, εξόρυξαν όλο το χρυσάφι του κόσμου απανταχού της μπασκετικής γης…

Το βράδυ της 13ης Ιουνίου τους βρήκε στο Οκλαντ αγκαλιασμένους πάνω στον θρόνο του ΝΒΑ με τους Τορόντο Ράπτορς και προχθές δίκην déjà vu ρούφαγαν μαζί το νέκταρ ενός δεύτερου παγκόσμιου τίτλου!

«Ολα έχουν να κάνουν με την αφοσίωση στην ιδέα της Εθνικής. Σε αυτή την ομάδα υπάρχουν κανόνες και συνάμα εξελίσσεται μια διαδικασία μύησης των παλαιότερων προς τους νεαρότερους» εξηγεί ο Σκαριόλο. «Εδώ στο Πεκίνο δεν συνέβησαν κάποια μαγικά πράγματα, ούτε μας χάιδεψε η καλή νεράιδα. Πετύχαμε όμως μια αγωνιστική υπέρβαση διότι κανείς δεν περίμενε ότι θα κατακτήσουμε τον τίτλο».

Η προσέγγιση του ιταλού προπονητή είναι απλή, σχεδόν απλοϊκή. «Πέρα από τα συστήματα, την αγωνιστική φιλοσοφία, το scouting και τις υπόλοιπες διαστάσεις ενός αγώνα, το ζητούμενο σε μια εθνική ομάδα είναι η δέσμευση όλων των μελών της σε μια ιδέα και η προσήλωσή τους στον στόχο» τονίζει για να καταλήξει στο… ζουμί της ιστορίας.

«Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει περισσότερο από το πώς σουτάρεις, το πώς παίρνεις ριμπάουντ, το πώς αμύνεσαι και το πώς στήνεις το pick n’ roll είναι το πώς αγωνίζεσαι.

Eννοώ κάποιες αρχές που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα των παικτών και της ομάδας: την ανθεκτικότητα, την ενότητα, τη συσπείρωση, τη μαχητικότητα, τον αλτρουισμό και το να παίζουμε ένας για όλους και όλοι για έναν».