Μπορεί να φανταστεί κανείς τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έριξε στο θέμα της ασφάλειας το επικοινωνιακό της βάρος στα πανεπιστήμια και τα Εξάρχεια. Σε αυτή τη γειτονιά των Εξαρχείων και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σημειώνονται τα πιο εξόφθαλμα κρούσματα παραβατικότητας. Για την κυβέρνηση είναι επομένως αυτά τα σύμβολα της ανομίας που θα πρέπει να μετατραπούν σε σύμβολα μιας χωρίς βία καθημερινότητας.

Οπως όμως καταδεικνύεται από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», το πρόβλημα αφορά την ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ηπιες και βαρύτερες μορφές εγκληματικότητας μαστίζουν κεντρικές συνοικίες της πόλης ταλανίζοντας κατοίκους και επαγγελματίες. Δεκάδες ΙΧ γίνονται για παράδειγμα στόχοι γύρω από την Ομόνοια και την Κάνιγγος, αλλά και στο Θησείο. Και για ακόμη μια φορά οι δυνάμεις της Αστυνομίας που περιπολούν δείχνουν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πρόβλημα.

Είναι ένα πρόβλημα ωστόσο που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Δεν νοείται κέντρο πρωτεύουσας να παραδίδεται σε πάσης φύσεως εγκληματικές δραστηριότητες. Δεν νοείται κάτοικοι και επαγγελματίες να βιώνουν μονίμως τα συναισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας. Κι ο λόγος δεν είναι πως το κέντρο μιας πόλης είναι η βιτρίνα της. Είναι και πως το ιστορικό κέντρο είναι ο δείκτης της ακμής της ή της παρακμής της. Η πρωτεύουσα πρέπει επιτέλους να αφεθεί να ακμάσει. Και ένα κέντρο ασφαλές είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει τον στόχο της.