Η κλοπή που σημειώθηκε σε στρατόπεδο της Λέρου εκθέτει χωρίς αμφιβολία τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Δίδεται η εντύπωση πως οι στρατιωτικές υποδομές είναι ξέφραγο αμπέλι και μάλιστα ακόμη και εκείνες που υποτίθεται πως φυλάσσονται με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως είναι οι αποθήκες οπλισμού. Δημιουργεί δε επιπλέον ανησυχία καθώς ανάλογες ληστείες έγιναν στο παρελθόν για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια πως οι δράστες ήταν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατόν. Ούτε το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων επιτρέπεται να υπονομεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε να αιωρείται η υποψία πως επιχειρείται η αναβίωση της τρομοκρατίας με επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους και με ενδεχόμενο στόχο τη χρήση του κλαπέντος οπλισμού. Μια τέτοια επιστροφή στο παρελθόν είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα την ώρα που επιχειρεί να ανοίξει μια νέα σελίδα.

Ενας επιπλέον λόγος που απαιτείται άμεση διαλεύκανση είναι πως η υπόθεση εγείρει πολλά και εύλογα ερωτήματα ως προς το αστυνομικό της σκέλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως πως ο κύκλος των πιθανών υπόπτων περιορίζεται. Σημαίνει επίσης πως στο εξής τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη ή να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα. Αντίθετα, οι χειρισμοί απαιτούν υψηλό αίσθημα ευθύνης.