Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου μπορεί να προκαλεί ικανοποίηση στη νέα κυβέρνηση. Δεν πρέπει όμως να της δημιουργεί αυταπάτες. Πρώτον, επειδή η θετική διάθεση της κοινής γνώμης οφείλεται εν πολλοίς στην περίοδο χάριτος που λαμβάνουν στην αρχή της θητείας τους οι κυβερνήσεις. Κι έπειτα, η διακυβέρνηση είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος με αβέβαιη κατάληξη. Στην πολιτική δηλαδή ισχύει το σολωνικό «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα δημοσκοπικά ευρήματα της Opinion Poll δεν έχουν αξία. Πέρα από την εμπιστοσύνη με την οποία δείχνουν οι πολίτες να περιβάλλουν το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, τα ευρήματα έχουν αξία ως προς την αποδοχή πολιτικών της κυβέρνησης που έως πρόσφατα αποτελούσαν αντικείμενο έντονης ιδεολογικής και όχι μόνο διαμάχης. Οι περισσότεροι, για παράδειγμα, ψηφοφόροι των κομμάτων της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της κατάργησης του ασύλου, αλλά και του τέλους των καταλήψεων.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι πολίτες, και ανεξάρτητα από την πολιτική τους και την κομματική τους τοποθέτηση, δεν βάζουν ιδεολογικό πρόσημο στα προβλήματα. Θέλουν πανεπιστήμια που δεν θα γίνονται έρμαια δυναμικών μειοψηφιών ή κρησφύγετα παρανόμων. Θέλουν πόλεις ευπρόσωπες που θα κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη και γειτονιές ανοικτές σε όλους. Θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς για να μπορούν να νιώθουν ελεύθεροι. Κι αυτό είναι μια εντολή και γι’ αυτή και για τις επόμενες κυβερνήσεις.