Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που εντοπίζονται στα νοσοκομεία των πλέον δημοφιλών τουριστικών προορισμών, όπως είναι τα νησιά, δεν εκθέτει μόνο την υποτιθέμενη βαριά βιομηχανία της χώρας. Υπενθυμίζει παράλληλα πως το σύστημα Υγείας είναι συγχρόνως και ένας μεγάλος ασθενής.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται ανάγλυφα στα εξοντωτικά ωράρια με τα οποία εργάζεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νησιωτικών νοσοκομείων προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καλοκαιρινών μηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο εγκαινιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων προ τριετίας, μαιευτική κλινική και χειρουργεία θα έβαζαν λουκέτο εάν έκανε χρήση της θερινής του άδειας ο ένας και μοναδικός αναισθησιολόγος.

Οπως καταγγέλλεται στα «ΝΕΑ», οι ελλείψεις σε προσωπικό οφείλονται στην έλλειψη οικονομικών κινήτρων. Είναι απορίας άξιον πώς ένα άλλοτε σπάταλο κράτος που σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθεί σκανδαλωδώς να μη φείδεται χρημάτων, δεν προσφέρει εκείνα τα οικονομικά κίνητρα που θα δελεάσουν τους νέους γιατρούς για να εργαστούν σε περιοχές που, αν μη τι άλλο, έχουν ανάγκη από «μετοίκους» για να μην ερημώνουν τους χειμερινούς μήνες. Και είναι να απορεί κανείς πώς αφήνονται στην τύχη τους ντόπιοι αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες.

Λέγεται, και πολύ σωστά, πως το σύστημα Υγείας είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας. Σε αυτόν τον καθρέφτη δεν πρέπει πλέον να βλέπουμε έναν ασθενή που νοσεί βαριά, αλλά ένα υγιές σύστημα που φροντίζει τους ασθενείς του, νοσηλεύει και θεραπεύει.