Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες που ψήφισε βιαστικά η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν από τις εκλογές μπορεί να κινούνται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση, έχουν προκαλέσει όμως και αρκετά προβλήματα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η αποφυλάκιση ατόμων που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και η αντιπαράθεση με τον ΟΟΣΑ λόγω της μετατροπής της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα.

Για να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, ενόψει και της έναρξης του νέου δικαστικού έτους τον ερχόμενο μήνα, η κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα πέντε παρεμβάσεις που θα καταστήσουν τους Ποινικούς Κώδικες αυστηρότερους. Η αποφυλάκιση των βαρυποινιτών θα γίνει πιο δύσκολη. Η δωροδοκία θα μετατραπεί και πάλι σε κακούργημα, όπως και η κατασκευή εκρηκτικών υλών. Στο ίδιο πλαίσιο θα θεσμοθετηθεί εκ νέου η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προκαλούν σωματική βλάβη ώστε, μεταξύ άλλων, να προστατευθούν και οι συμβολαιογράφοι που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται και για έναν επιπλέον λόγο: για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, και πρώτα απ’ όλα στη Δικαιοσύνη. Είναι γνωστό ότι η μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως είχε φανεί και από τις προγραμματικές της δηλώσεις. Την ίδια στιγμή όμως οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών, πολυϊσοβιτών και μεγαλοαπατεώνων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Δικαιοσύνη, οικονομία, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος: ο κατάλογος των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται είναι μεγάλος, το φθινόπωρο θα είναι θερμό.