Αυτό που μπορεί κάποιος με σιγουριά να διαπιστώσει είναι πως ο πρώτος μήνας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει επιφέρει αισθητές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις «καυτές πατάτες» της πολιτικής μας καθημερινότητας κι όχι να υπεκφεύγει με υπερφίαλες γενικότητες κι ευχολόγια.

Ολα αυτά βέβαια δεν εξαντλούνται στις προθέσεις. Ηδη μπήκαν τα πρώτα νομοθετικά θεμέλια ώστε το μεταρρυθμιστικό στίγμα της κυβέρνησης να γίνει αισθητό. Φορολογικές ελαφρύνσεις (120 δόσεις και ΕΝΦΙΑ), κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, εφαρμογή του 112, επαναφορά κανονικότητας με αποπομπή Θάνου υπήρξαν κινήσεις που αγκάλιασε σύσσωμη η κοινωνία.

Το κοινωνικό της πρόσωπο ανέδειξε επίσης η κυβέρνηση. Κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας με παρουσία του Πρωθυπουργού όπου χρειάσθηκε. Απόφαση εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Αλλαγές στην ΕΡΤ με θετικό πρόσημο κι επάνδρωση κράτους με ειδικευμένα στελέχη ιδιωτικού τομέα. Οι διακοπές του Πρωθυπουργού σε απλή παραλία σαν κανονικός άνθρωπος σηματοδότησε τη διαφορά από τις αριστερές ελίτ. Και η κηδεία του ήρωα ψαρά από το Μάτι δημοσία δαπάνη, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα.

Υπάρχουν όμως κι ανησυχίες. Η πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων είναι η κυριότερη. Πάταξη μπαχαλάκηδων, Εξάρχεια και Πανεπιστήμια θα δείξουν το «μέταλλο» των υπουργών. Συμπεριφορά σύγχρονη από στελέχη, κι όχι ολιγαρχικά κατάλοιπα. Αντιμετώπιση κρίσεων (ΔΕΗ, Μεταναστευτικό) δυναμικά κι αποτελεσματικά. Επιδίωξη λύσεων με λογική, και μέσω αγοράς, κι όχι με φορολογικές επιβαρύνσεις περιμένουν οι περισσότεροι.

Η δοκιμασία αρχίζει σε λίγο. Με το τέλος του μήνα του μέλιτος με τον λαό. Οσα πρέπει να γίνουν οφείλουν να ολοκληρωθούν τους πρώτους 6 μήνες. Πριν συσπειρωθεί η αντίδραση. Και με τους αντιπάλους μουδιασμένος. Να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Να μειωθούν δαπάνες δημόσιου τομέα. Οι παραβατικοί μετανάστες να αποκλείονται από άσυλο και να στέλνονται πίσω στις χώρες τους. Δίχως νομοθετικές ρυθμίσεις. Να ελεγχθούν οι διάφορες σχετικές «κερδοφόρες» ΜΚΟ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να χτυπηθεί με τα μεγάλα ψάρια. Συντρίβοντας τραστ και μονοπώλια. Να καταργηθούν όλα τα αστικά άβατα.

Να αναπνεύσει και πάλι ο τόπος…