Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκδόθηκε λίστα με τα μέτρα που προτείνονται για την προστασία από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται:

n Η απομάκρυνση, αν είναι δυνατόν από την περιοχή, σε περίπτωση έντονης έκθεσης σε καπνό.

n Η παραμονή σε κλειστούς χώρους, στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την περιοχή.

n Στους κλειστούς χώρους ο αέρας πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρός.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με το κλείσιμο των πορτών και των παραθύρων και τη χρήση κλιματιστικού που διαθέτει ανακύκλωση. Με την αποφυγή του καπνίσματος αλλά και της χρήσης ηλεκτρικής ή συμβατικής σκούπας.

Στις υγειονομικές υπηρεσίες και στο υπουργείο Υγείας σήμανε από την πρώτη στιγμή συναγερμός. Μάλιστα, από το υπουργείο Υγείας εκδόθηκε – και – επικαιροποιημενη εγκύκλιος για τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται, δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες διαθέτουν συστήματα κλιματισμού μπορούν να διατεθούν για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων από τον καπνό.

Τι ισχύει για τις μάσκες. Επίσης στην περίπτωση που κάποια άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευτούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το φίλτρο της μάσκας θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλιστεί ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ζουν μόνα τους πρέπει να δέχονται τακτικές επισκέψεις και να εξασφαλίζεται ότι οι φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούν δεν επηρεάζουν τη θερμορύθμισή τους.