Η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας των θεσμών αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Αυτό αφορά το μέλλον: ο διαχωρισμός της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, το φαινόμενο των πολιτικών που προκαταβάλλουν ή επηρεάζουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αφορά όμως και το παρελθόν: υποθέσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα την τελευταία τετραετία και είχαν οσμή σκανδάλου ή σπίλωσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπολήψεις και συνειδήσεις πρέπει να διερευνηθούν και να διαλευκανθούν.

Από την υπόθεση Novartis, η οποία χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και καταρρέει με πάταγο, μέχρι το δημοψήφισμα του 2015 που κόντεψε να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος παραλίγο να μετατρέψει την Ελλάδα σε Ουγγαρία του Ορμπαν, η διερεύνηση αυτή είναι αναγκαία για να αναζητηθούν ευθύνες, να κλείσουν κενά και να λάμψει η αλήθεια. Πρέπει να διεξαχθεί όμως με ψυχραιμία, πίστη στο κράτος δικαίου και χωρίς διάθεση ρεβανσισμού.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιχείρηση «Καθαρά χέρια» για να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς ή να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αλλά για να πείσει τους πολίτες ότι είναι αποφασισμένη να εγκαθιδρύσει ένα νέο ήθος και ύφος εξουσίας. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρωθυπουργός, κακοποίησαν την ιστορική φράση που είχε πει το 1962 ο Ηλίας Ηλιού στον Κωνσταντίνο Τσάτσο: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Ηρθε η ώρα η φράση αυτή να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα.