Ο κ. Τσίπρας σύρεται κυριολεκτικά στην κάλπη μετά την ταπεινωτική του ήττα. Αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό. Πλήρωσε την ασυνέπεια λόγων και έργων του. Και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας η πολιτική της κυβέρνησης υπήρξε ισοπεδωτική. Η υποστελέχωση μαστίζει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τη στιγμή που ο κ. Πολάκης υπερηφανεύεται για 18.730 «αόρατους» γιατρούς και νοσηλευτές. Στην Πρωτοβάθμια Υγεία επικρατεί διάλυση μετά το αποτυχημένο πείραμα των ΤοΜΥ. Η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκατομμύρια ευρώ το 2014 κατρακύλησε στα 100 το 2018. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλείνουν αντί να ανοίγουν. Καρκινοπαθείς και βαριά πάσχοντες στοιβάζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ασθενείς ζουν με την ελπίδα ότι πλησιάζει η σειρά τους σε κάποια λίστα αναμονής. Χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο ως και 50% συμμετοχή για φάρμακα από 22% που ήταν το 2012. Τα νοσήλια για καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων καλύπτονται από τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Η απο-ασυλοποίηση δεν έχει προχωρήσει. Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών δεν υπάρχει ακόμα.

Από την άλλη, το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία βρίθει ασαφειών. Διαμορφώνει μια αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς υγείας που, όπως περιγράφεται, υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης. Η επιλεκτική ενίσχυση ιδιωτικών δομών κινδυνεύει να μετατρέψει το ΕΣΥ σε σύστημα προνοιακής μορφής για τους φτωχούς. Με αυτό το πρόγραμμα-επιτομή της γενικολογίας η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ δεν με κάνει να αισιοδοξώ. Εξάλλου, υπάρχει κακό προηγούμενο. Στην Υγεία η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ ταυτίστηκε με υπονόμευση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και αλόγιστη σπατάλη. Τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή – που συστηματικά προστατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ – τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν 6,9 δισ. ευρώ, οι ετήσιες δαπάνες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ και η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ξεπέρασε τα 7,5 δισ. ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί με όλες τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας. Η ίδρυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ESY.net, το διπλογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία φέρουν τη σφραγίδα του. Σήμερα η Υγεία βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Ανάμεσα στον λαϊκισμό της δήθεν Αριστεράς και στον συντηρητισμό της Δεξιάς. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε διαχρονικά υπέρ της ανάπτυξης ενός Δημόσιου, Εθνικού Συστήματος Υγείας με καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Θέλουμε ποιοτική υγεία για όλους χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.