Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος Τραμπ εγκαινίασε την εκστρατεία επανεκλογής του σε μια συγκέντρωση στο Ορλάντο της Φλόριντα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του: κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία και μίλησε για τις πολλές απειλές προς «τη χώρα όπως τη γνωρίζουμε».
Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την ομιλία του λέγοντας πως δεν προσέφερε νέες ιδέες και απλά ανακύκλωσε τη ρητορική του μίσους, ενώ πανηγύρισαν καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλοι οι σημαντικοί υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός τους προηγούνται του Τραμπ στις κρίσιμες πολιτείες.
Είναι ενδιαφέρον, δεδομένης της τραυματικής εμπειρίας του 2016, ότι πολλοί Δημοκρατικοί δεν έχουν κατανοήσει ακόμα το βασικό μάθημα της αμερικανικής δημοκρατίας: οι εκλογές δεν κερδίζονται από παθητικές πλειοψηφίες αλλά από κινητοποιημένες μειοψηφίες. Παρότι η παθητική πλειοψηφία μπορεί να στηρίζει τους Δημοκρατικούς ή τουλάχιστον όχι τον Τραμπ, η κινητοποιημένη μειοψηφία τον στηρίζει. Υπάρχουν (τουλάχιστον) τέσσερις λόγοι για τους οποίους, αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ φαίνεται να οδεύει προς την επανεκλογή.
1 Πρώτος λόγος είναι, φυσικά, η οικονομία. Μπορούμε να διαφωνούμε για το πόσο σημαντική και σταθερή είναι η τωρινή οικονομική ανάπτυξη, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι εξαιρετική. Αρα, τα μοντέλα πρόβλεψης που βασίζονται κυρίως στους οικονομικούς δείκτες - και έκαναν σωστές προβλέψεις στις εκλογές του 2016 - δείχνουν άνετη νίκη του Τραμπ το 2020.
2 Ο Τραμπ μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πολλά από όσα υποσχέθηκε στη μη παραδοσιακή βάση του. Ο μέσος Ρεπουμπλικανός που είναι μετριοπαθής θεωρεί ακόμα τον Τραμπ χυδαίο και φωνακλά, όμως ένα τον ενδιαφέρει άμεσα: οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Φοβούμενος την άνοδο των «σοσιαλιστών υποψηφίων» μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, θα πάει στις κάλπες για να ψηφίσει τον Τραμπ.
3 Παρομοίως θα εκφραστεί και η χριστιανική Δεξιά. Ενώ η υποστήριξη των θρησκευόμενων ψηφοφόρων προς τον Τραμπ πονοκεφαλιάζει τους φιλελεύθερους, η εξήγηση είναι απλή: το Ανώτατο Δικαστήριο. Εδώ και πάλι ο Τραμπ έκανε όσα έταξε. Διόρισε δύο υπερσυντηρητικούς δικαστές που τάσσονται εναντίον των αμβλώσεων, τον Νιλ Γκόρσατς και τον Μπρετ Κάβανο, και υποσχέθηκε να διορίσει και άλλους. Η χριστιανική Δεξιά θα τον στηρίξει με στόχο την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe Vs Wade για τις αμβλώσεις.
4 Τέλος, υπάρχει ο πραγματικός υποστηρικτής του Τραμπ - οι λευκοί ψηφοφόροι της κατώτερης μεσαίας τάξης που θέλουν να «χτιστεί το τείχος» και να «αποξηρανθεί ο βάλτος» (της Ουάσιγκτον). Μέχρι στιγμής δεν τα είδαν. Στην Ουάσιγκτον η διαφθορά μάλλον επεκτάθηκε με αυτούς που διόρισε ο Τραμπ, ενώ το τείχος είναι μάλλον φράκτης που ακόμα φτιάχνεται. Με λίγα λόγια, ο πραγματικός ψηφοφόρος του Τραμπ έχει μείνει ξεκρέμαστος. Ομως πού να στραφεί; Στο κόμμα των αριστερών σοσιαλιστών, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, η Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν;
Μήπως μείνουν σπίτι απογοητευμένοι; Οχι. Θεωρούν πως προσπαθεί, αλλά δεν τα έχει καταφέρει ακόμα, επειδή τον σαμποτάρουν οι προοδευτικοί. Αρα, θα του δώσουν μια δεύτερη θητεία.
Ο Τραμπ μπορεί να είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ, είναι όμως αρκετά δημοφιλής ώστε να επανεκλεγεί. Οι υποστηρικτές του έχουν τους λόγους και τα κίνητρα, τα δύο πράγματα που λείπουν από τους Δημοκρατικούς. Κι απομένουν 500 ημέρες.
Ο Κας Μούντε είναι ολλανδός πολιτικός επιστήμονας που εστιάζει στον πολιτικό εξτρεμισμό και στον λαϊκισμό στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ενέκρινε επίθεση στο Ιράν αλλά μετά την ακύρωσε!
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Πέμπτη, αλλά ακύρωσε τη διαταγή του, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times». Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον μερικών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων λίγο πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή. Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι «NYT», εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.