Πλησιάζοντας οι εκλογές της 7ης Ιουλίου πολλαπλασιάζονται τα ψεύτικα διλήμματα, με τα οποία προσπαθούν να ενισχύσουν το κάλπικο δίπολο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Κάλπικο δίπολο για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά και για να συσκοτίσουν το γεγονός, ότι η πορεία μετά τις εκλογές είναι προδιαγεγραμμένη, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση.

Γεγονός που επιβεβαιώνει και η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της επόμενης μέρας;

– Είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η επίτευξη των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα θα εξακολουθήσουν να σηκώνουν τα φορολογικά βάρη αλλά και να πληρώνουν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών τους αναγκών για την παιδεία, υγεία και πρόνοια.

– Είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μια πορεία που βασίζεται στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, τσάκισμα που επέβαλλαν οι μνημονιακοί νόμοι για την εργασιακή ζούγκλα. Μια πορεία, που και σε συνθήκες ανάπτυξης, οδηγεί και στο κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως έγινε και με το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα της πολυεθνικής της Frigoglass, του ομίλου Coca Cola 3E. Μια πορεία που απαιτεί όλο και περισσότερα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αναπτυξιακές ενισχύσεις, μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα διανεμόμενα κέρδη, μειώσεις στο λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, χωροταξικές διευκολύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις και ο κατάλογος των προνομίων δεν έχει τελειωμό.

– Είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, δηλαδή η ισχυροποίηση του ρόλου και της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος που συμπλέκεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ισχυροποίηση της θέσης των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι οποίοι και αποτελούν τον παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής. Αποθρασύνοντας την τουρκική επιθετικότητα με στόχο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την πατρότητα των προεκλογικών τους προγραμμάτων. Η ομοιότητα των προγραμμάτων τους αναδεικνύει τον κοινό παρονομαστή. Δηλαδή τη στήριξη των αναγκών των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου, στον βωμό των οποίων θυσιάζεται η ικανοποίηση των αναγκών των πολλών, του λαού και της νεολαίας. Αλλά και το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων για τον λαό ότι κάτι μπορεί να περισσέψει και γι’ αυτόν.

Αυτό που πραγματικά κρίνεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι την επόμενη μέρα πόσο ισχυρός και αποφασισμένος είναι ο λαϊκός παράγοντας για να αποτρέψει τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Κρίνεται από το πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, η δύναμη εκείνη που με συνέπεια και σταθερότητα πρωταγωνιστεί στην οργάνωση των εργατικών, λαϊκών αγώνων.

Σήμερα η συμπόρευση με το ΚΚΕ ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων αποτελεί την εγγύηση για να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα και η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας. Για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ