Είναι κατανοητός ο πειρασμός της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός γεγονότος και είναι ακόμη περισσότερο κατανοητός όταν μεσολαβούν λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Κανένας πειρασμός αυτού του είδους όμως δεν είναι κατανοητός όταν τα γεγονότα αφορούν εθνικά θέματα. Κανένας χειρισμός επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν επιτρέπεται όταν τα γεγονότα ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.

Από τις πρώτες του αντιδράσεις, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να υποκύπτει στον πειρασμό. Μοιάζει να πίστεψε πως αυτό είναι το τελευταίο του χαρτί ενόψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου και πως μια κρίση θα συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνησή του και τον ίδιο. Το πολιτικό του συμφέρον όμως δεν ταυτίζεται με αυτό της χώρας. Είναι αδήριτη ανάγκη να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να μη δοθεί σε καμία περίπτωση η εντύπωση πως οι λεονταρισμοί και οι προκλήσεις της Αγκυρας μπορούν να επηρεάσουν την εσωτερική ζωή της χώρας.

Η χώρα μας και η Κύπρος διαθέτουν ισχυρές συμμαχίες στο διεθνές στερέωμα. Δεν τις απέκτησαν ασφαλώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια όπως διατείνεται ο Πρωθυπουργός, αλλά χάρις σε κομβικής σημασίας επιλογές που έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Κύριο μέλημα της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να είναι αυτό, να μη μετατραπεί δηλαδή το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων σε ελληνοτουρκική διένεξη. Και όχι η υπαγωγή του ζητήματος στις πολιτικές και τις κομματικές της στοχεύσεις. Ακόμη κι αν αυτός είναι ο τελευταίος της πειρασμός.