Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Piraeus Bank Bulgaria θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, από τη θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία, τη Eurobank Bulgaria.

Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, το συνολικό τίμημα της συμμετοχής διαμορφώθηκε σε €75 εκατ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στα κεφάλαια του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία οικονομικών καταστάσεων με ημερομηνία αναφοράς 31.3.2019, η συμφωνία αυξάνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1 (CET-1) κατά 22 μονάδες βάσης, μέσω της απελευθέρωσης συνολικού ύψους €0,8 δισ. σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού. Η συμφωνία έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στη Βουλγαρία, όπως και την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Η συναλλαγή αποτελεί το τελευταίο σημαντικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και επανεστίαση στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Οπως ανακοίνωσε η Eurobank, το ντιλ ενισχύει τη θέση της Postbank στη βουλγαρική τραπεζική αγορά με μερίδιο αγοράς άνω του 10%, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση βάσει συνολικών δανείων και με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.

Ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Group Chief Operating Officer (COO) και Διεθνείς Δραστηριότητες της Eurobank δήλωσε:

«Η απόκτηση της ΡΒΒ αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας να επικεντρωθούμε σε αγορές στις οποίες μπορούμε να έχουμε ηγετική θέση. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τους πελάτες και το προσωπικό της PBB στον Ομιλό μας. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε εις πέρας, το συντομότερο δυνατό, την πλήρη ενοποίηση των δύο τραπεζών, που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση στους υφιστάμενους αλλά και σε μελλοντικούς πελάτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ένα ισχυροποιημένο δίκτυο και ψηφιακές υπηρεσίες αιχμής. Δεσμευόμαστε για μια διακριτή συμβολή στην οικονομία της Βουλγαρίας».