Το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να περιγραφεί μόνο ως συντριβή για την κυβέρνηση. Ηταν μια σαφής καταδίκη και μια αποδοκιμασία στην οποία δεν χωρούν πολλές ερμηνείες. Το μήνυμα της ευρωκάλπης ερμηνεύεται ως αίτημα πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες. Είναι ένα μήνυμα και ένα αίτημα που δεν θα μπορούσε να αγνοήσει ο Πρωθυπουργός, όσο και αν επιχείρησε να εξωραΐσει τη συντριβή της κάλπης.

Οι εθνικές εκλογές ήταν μονόδρομος. Η κυβέρνηση όφειλε να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και να προχωρήσει στην άμεση προκήρυξή τους προκειμένου να ανοίξει ένας νέος εκλογικός κύκλος. Η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε και το διάστημα των τεσσάρων μηνών που απομένει έως το τέλος της τετραετίας δεν είναι φυσικά αρκετό για να αναστραφεί το ρεύμα αποδοκιμασίας που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν λάθος του νικητή των εκλογών, της Νέας Δημοκρατίας, να ερμηνεύσει την αποδοκιμασία των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως επιδοκιμασία προς την ίδια και μόνο. Η συντριβή του κυβερνώντος κόμματος, με άλλα λόγια, δεν μεταφράζεται σε συντριπτική νίκη τού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις κάλπες, τέλος, αποδείχθηκε ότι η Κεντροαριστερά εξακολουθεί να έχει αντοχές ως αυτόνομος πολιτικός χώρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και σε αυτό το πεδίο: η επιχείρηση άλωσης του κεντροαριστερού χώρου έπεσε στο κενό, οι ψηφοφόροι της δημοκρατικής παράταξης δεν πείστηκαν από τους γεφυροποιούς που έσπευσαν, κόντρα στη διάθεση των ίδιων, να στηρίξουν την κυβέρνηση.