Για μια ευρωζώνη που θα είναι πραγματικά οικονομική Ενωση, Ενωση δημοκρατίας και ανάπτυξης, με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας, πρόκειται να παλέψει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Βροντάκης.

Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στις ευρωεκλογές;

Οι αποφάσεις που αφορούν το εμπόριο, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την οικονομία λαμβάνονται από την υρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις στις οικονομίες όλων των κρατών της Ενωσης και που δεσμεύουν τα εθνικά Κοινοβούλια. Ο κλάδος των εκτελωνιστών, που υπηρετώ 35 χρόνια και τα τελευταία 8 χρόνια σαν πρόεδρος του συλλόγου Πειραιώς – Αθηνών, είναι κατ’ εξοχήν κλάδος της αγοράς, της ανάπτυξης και του εμπορίου. Θεμάτων δηλαδή που αποφασίζονται από άλλους και εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε. Σκεφτείτε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για το εμπόριο και την οικονομία ανάλογα με τη μορφή που θα έχει το Brexit, έξοδος με συμφωνία ή όχι. Τι εξυπηρετεί τη χώρα μας; Οι αποφάσεις πρέπει να διαμορφώνονται από βουλευτές που έχουν γνώση σε θέματα, που κρίνουν τις ζωές όλων μας.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο ανόδου των ποσοστών ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές;

Δεν υπάρχει ευρωπαίος πολίτης, που πιστεύει στις αρχές της Δημοκρατίας που να μην τον τρομάζει το ενδεχόμενο αυτό. Πρώτη φορά αμφισβητείται ο πυρήνας των ευρωπαϊκών αξιών και ακραίες ιδέες που είχαν βυθισθεί στην πολιτική λήθη επανέρχονται στο προσκήνιο. Ο κίνδυνος για θάνατο της Ενωσης που πρεσβεύουν τα ακροδεξιά κόμματα είναι πλέον ορατός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης του κόσμου έδωσαν χώρο για να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού. Η μόνη λύση για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αυτός είναι η ενίσχυση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που σταθερά υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, την κοινωνική Ευρώπη. Τα πρόσφατα αποτελέσματα στη Φινλανδία και στην Ισπανία δείχνουν τον δρόμο. Στην Ελλάδα ο δρόμος αυτός είναι η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.

Πώς θέλετε να δείτε την Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια;

Θα αγωνιστώ για να δούμε μια ευρωζώνη που θα είναι πραγματικά Οικονομική Ενωση, Ενωση Δημοκρατίας και Ανάπτυξης. Με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας. Με κοινή οικονομική πολιτική θα καταπολεμήσουμε τη φοροαποφυγή και θα αυξηθούν τα έσοδα για την κοινωνική Ευρώπη. Δικαίωμα στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ασφάλιση. Καθαρός αέρας, καθαρό νερό, καθαρή ενέργεια, καθαρή ποιοτική τροφή για όλους τους πολίτες. Ευρώπη ισότητας και δικαιωμάτων για όλους. Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει τους στόχους αυτούς, υψώνοντας τείχος στις πολιτικές της συντήρησης και του λαϊκισμού.