Η γαλλίδα συγγραφέας Αναΐς Νιν είχε πει ότι «Τα πράγματα δεν τα βλέπουμε όπως είναι, τα βλέπουμε όπως εμείς είμαστε».

Η Αθήνα μας λοιπόν για εμένα είναι μια πόλη μαγική. Είναι ο ήλιος, το φως, τα στενά και οι γωνιές της, η επιβλητική σκιά της Ακρόπολης και όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα που συνθέτουν την ομορφιά της. Είναι η πόλη της ελληνικής και παγκόσμιας διανόησης. Είναι η καρδιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο είναι γνωστή ως η πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έθεσε τις βάσεις για τον σημερινό Δυτικό Πολιτισμό.

Αυτή είναι η Αθήνα όπου εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Η Αθήνα όμως τα τελευταία χρόνια είναι προφανές ότι απέκτησε και μια άλλη πλευρά και σίγουρα όχι τυχαία. Είναι σαφές ότι η Αθήνα σήμερα είναι μια πόλη εγκαταλελειμμένη με διαχρονικές παθογένειες και πολύ μεγάλα πλήγματα που υπέστη λόγω της κρίσης. Είναι προφανές ότι από την πόλη αυτή έλειψαν για χρόνια το πραγματικό ενδιαφέρον, το όραμα και η βούληση των ιθυνόντων της να αναδείξουν ή έστω να διαφυλάξουν τον πολιτιστικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα της. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επαναφέρουμε την πόλη στην κανονικότητά της και να επιστρέψει ο πολιτισμός της καθημερινότητας στις ζωές μας.

Ο όρος πολιτισμός με την ευρεία έννοιά του, εκτός από τις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες, συμπεριλαμβάνει τον τρόπο ζωής μας.

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας σε έναν Δήμο αρχίζει από τις αυτονόητες μικρές υποδομές και τους κανόνες που διευκολύνουν την καθημερινότητά του πολίτη, διασφαλίζουν τη σωματική και πνευματική του ακεραιότητα και σέβονται τις ανάγκες του.

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας ωστόσο προϋποθέτει και ένα άλλο δύσκολο εγχείρημα και εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των συμπεριφορών του πολίτη. Οι συμπεριφορές και οι άρτιες συνθήκες ποιότητας ζωής διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε «πολιτισμό της καθημερινότητας». Και χρειάζεται απόλυτη ταύτιση και συλλογική προσπάθεια από Πολιτεία και πολίτη ώστε να κάνουμε το απαιτούμενο restart στην Αθήνα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε για τον Δήμο της Αθήνας ένα Πρόγραμμα με μετρήσιμους, ρεαλιστικούς και κοστολογημένους στόχους που στην καρδιά του προτάσσει τον πολιτισμό της καθημερινότητας και περιλαμβάνει τα τέσσερα πιο σημαντικά ζητήματα για μια ανθρώπινη και φιλόξενη πόλη: την καθαριότητα, το πράσινο, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια. Δράσεις και μεθοδευμένες ενέργειες που με συνέπεια, στοχοπροσήλωση και πολλή δουλειά από όλους μας θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας σε ορίζοντα τετραετίας.

Η Αθήνα έχει τόσα πρόσωπα, όσα τα μάτια που τη βλέπουν. Και μπορούμε να δημιουργήσουμε από την αρχή μια Αθήνα με ένα λαμπερό πρόσωπο για το οποίο θα αισθανόμαστε όλοι περήφανοι. Με προτεραιότητα στον πολίτη και στη γρήγορη επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του. Με βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της προσβασιμότητας, με τη φροντίδα και την προστασία του υφιστάμενου και περισσότερου πράσινου στις γειτονιές της Αθήνας, με πάρκα αναψυχής για τους Αθηναίους, με καθαριότητα από άκρη σε άκρη και κουλτούρα ανακύκλωσης, με τον πολιτισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των δράσεων και την αναβάθμιση των αρχαιολογικών μας χώρων, με τη δημιουργία του ωραιότερου περιπάτου της Ευρώπης για τους Αθηναίους και επισκέπτες.

Είναι χρέος μας να σηκώσουμε ανάστημα και να φέρουμε την Αθήνα μας, και πάλι εκεί που της αξίζει. Ψηλά.

Ο Νίκος Αβραμίδης είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον συνδυασμό Αθήνα Ψηλά