Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για τις προηγμένες οικονομίες. Ακόμη και αν ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες - οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις - καταφέρνουν να τα πάνε καλύτερα, η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να επιβαρύνεται.
Ο τόνος δόθηκε στις αρχές του μήνα στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί μειώνεται η πρόβλεψη ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες το 2020 σε 1,6% (από 2,2% το 2018).
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χτυπά καμπανάκι για την οικονομία της ευρωζώνης. Τα προβλήματα από το Brexit και ο αυξανόμενος προστατευτισμός, όπως αποδεικνύεται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, δείχνουν ότι η Ευρώπη υπόκειται σε αυξανόμενη αβεβαιότητα.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα δικά της επίσημα στοιχεία, η οικονομία υποχώρησε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ ο δείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 49,9 - σε χαμηλό τετραετίας. Δεδομένου του ρόλου της Γερμανίας ως κινητήριας δύναμης της οικονομίας της ευρωζώνης, οι οικονομικές της προκλήσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και πέρα από τα σύνορά της.
Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό, διότι, ύστερα από μια δεκαετία καταπολέμησης της κρίσης και της ύφεσης, οι προηγμένες οικονομίες έχουν εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους. Ακόμη και αν ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μια ισχυρή ανάπτυξη, η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει επιβαρυμένη λόγω του ότι η πορεία μιας οικονομίας επηρεάζει όλες τις άλλες. Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως να βελτιώσει τον συντονισμό των νομισματικών, φορολογικών και εμπορικών πολιτικών που ακολουθούνται. Ομως αυτό δεν έχει γίνει, αλλά αντιθέτως έχει αρχίσει να καταργείται και ο μικρός συντονισμός που προϋπήρχε. Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της χειρότερης ηγεσίας στις μεγάλες οικονομίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ελπίζουμε ότι οι ψηφοφόροι σε παγκόσμιο επίπεδο θα αναγνωρίσουν πόσο ανόητο είναι να υπάρξει εθνικισμός και ξενοφοβία σε έναν βαθιά διασυνδεδεμένο κόσμο. Εάν δεν συμβεί τίποτε από αυτό, η συμβουλή μου είναι απλή: να ετοιμαστείτε για πρόσκρουση.
Ο Καουσίκ Μπασού είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Cornell University