Είναι μία από τις δύο γυναίκες οι οποίες εκλέχθηκαν περιφερειάρχες το 2014. Σε μια περιφέρεια, μάλιστα, που από το 2015 και μετά βρίσκεται στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα. «Τα νησιά μας σήκωσαν και σηκώνουν μεγάλο βάρος, καλό είναι κανείς να μην το ξεχνάει αυτό» σημειώνει η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και εκ νέου υποψήφια στις εκλογές του Μαΐου.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου;

Η καθημερινή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε μέσα σε μια κοινωνία ζωντανή, οικονομικά εύρωστη και ανοιχτή να μπορεί η καθεμιά και ο καθένας να βελτιώνουν τη ζωή τους μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συλλογικής μας κατάστασης. Και τα θέματα που συνήθως αποκαλούνται «μικρά» και τα θέματα που είναι μεγάλα έχουν για μας την ίδια αξία. Το κριτήριο της δράσης μας είναι το αποτέλεσμα. Το θεμέλιο της δυνατότητάς μας είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Μια κάθε μέρα καλύτερη περιφέρεια σε όλα τα μέτωπα, αυτό είναι το όραμά μας.

Για ποιο έργο που υλοποιήθηκε επί θητείας σας είστε περήφανη;

Δεν μπορεί, έτσι όπως το υπονοεί η ερώτησή σας, να απομονωθεί κάτι. Οπως σας είπα, το «μικρό» συνδέεται με το «μεγάλο». Η περιφέρειά μας, με δέκα κατοικημένα νησιά, έχει ιδιαιτερότητες ως προς τις ανάγκες. Προσπάθειά μας είναι το έργο μας να έχει μια ισορροπία, μια κατά το δυνατόν ενότητα και προοπτική. Δεν είμαστε εδώ μόνο για το σήμερα. Εχουμε όλοι μας υποχρέωση να σκεφτόμαστε και το μέλλον, τις ανάγκες που θα γεννηθούν, τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι νησιώτες μας στο μέλλον. Θα απαντούσα, λοιπόν, η συνολική μας προσπάθεια. Αυτή μετράει. Ποτέ, εξάλλου, δεν ξεχνάμε ότι δεν είμαστε παρά υπηρέτες των συμπολιτών μας.

Και ποιο σας «πονάει»;

Πολλά μας πονάνε. Πολλά πονάνε τους ανθρώπους που ζουν στις ειδικές συνθήκες των νησιών στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς το αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα από τη Λαμία, και να πεταχτεί στην Αθήνα. Είναι λογικό ένας άνθρωπος που ζει στην ηπειρωτική χώρα να μην το σκέφτεται αυτό. Αν επέλεγα κάποιο – για μας η τοπική οικονομία είναι μείζων και συνδέεται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, την απασχόληση, τα εισοδήματα και την προοπτική τους -, θα επαναλάμβανα την ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και να φύγει από τη συζήτηση κάθε σκέψη για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά όπου ισχύουν.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να μάθει να ζει με το Μεταναστευτικό;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαμορφωμένη κατάσταση που μας υπερβαίνει. Τα νησιά μας βρέθηκαν στη δίνη του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Εχουν όλα λεχθεί ως προς τον τρόπο που η κοινωνία με κριτήριο τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας αντιμετώπισε το ζήτημα, και για τις επιπτώσεις, την κατάσταση και τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Εμείς από την πρώτη στιγμή ως περιφέρεια – η ευθύνη διαχείρισης του ζητήματος ανήκει στην κυβέρνηση – ζητάμε επίμονα την αποσυμφόρηση των νησιών μας και την ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου. Τα νησιά μας σήκωσαν και σηκώνουν μεγάλο βάρος, καλό είναι κανείς να μην το ξεχνάει αυτό.