Αφήγημα επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρεί να δομήσει η κυβέρνηση με την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση πενταετών ομολόγων και την παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Οι θεσμοί αναμένεται να τοποθετηθούν επισήμως έναντι αυτών των εξελίξεων με δύο διαφορετικές εκθέσεις στις 21 (ΔΝΤ) και στις 28 Φεβρουαρίου (Κομισιόν), αν και ήδη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις (συνέντευξη στο ΑΠΕ) έστειλε ένα ευρύτερο μήνυμα πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για ελιγμούς ή για λάθη» περιγράφοντας τις δυσκολίες των τελευταίων εννιά χρόνων και σημειώνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις καθώς και η μεταρρυθμιστική πορεία.

Μισθολογικές αυξήσεις και το χρονικό σημείο της έκδοσης ομολόγων αξιολογούνται από τους αναλυτές και υπό το πρίσμα της κάλπης. Στους κόλπους τους κυκλοφορούν σενάρια επίσπευσης των εκλογών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Η Citi πάντως, με χθεσινό της report, εκτιμά πως η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή απομακρύνει το ρίσκο των πρόωρων εκλογών.

Στο θέμα των αγορών, η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες ότι δόθηκε εντολή στους αναδόχους (BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Societe Generale) να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα – εκτός απρόοπτου – και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες. Οι χθεσινές επαφές των αναδόχων με υποψήφιους επενδυτές, αναφέρουν πληροφορίες, ανέδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ύψος της έκδοσης ή μια πιθανή απόδοση. Αναλόγως των προσφορών που θα υποβληθούν σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ως μια «λογική» – δεδομένων των συνθηκών στις αγορές και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας – απόδοση στη ζώνη του 3,5%-3,7%.

Εφόσον η έκδοση έχει τελικά αυτά τα χαρακτηριστικά, το επόμενο βήμα δεν αποκλείεται να έχει έντονο πολιτικό συμβολισμό. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αναφέρει αρκετές φορές πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εξαγορά ακριβού χρέους, είτε του ΔΝΤ είτε της ΕΚΤ, με κεφάλαια από το cash buffer ή με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται και τα δύο ενδεχόμενα, όπως άλλωστε και η εξαγορά, με κεφάλαια που θα αντληθούν από τη νέα έκδοση, του λεγόμενου «ομολόγου Σαμαρά», το οποίο λήγει τον Απρίλιο. Το ομόλογο αυτό έχει κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%, οπότε είναι προφανές πως με μια απόδοση στη ζώνη του 3,5%-3,7% η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει να στείλει και πολιτικά μηνύματα.

Το σενάριο πολιτικών συσχετισμών με το ομόλογο Σαμαρά, άλλωστε, έρχονται να ενισχύσουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται να γίνει επανέκδοση του σημερινού πενταετούς τον ερχόμενο Απρίλιο, καθώς ο νέος τίτλος ο οποίος εκδίδεται έχει λήξη τον Απρίλιο του 2024.

Στα της σημερινής έκδοσης, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα αποκτήσουν το νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο αλλά και το ύψος της απόδοσης θα κρίνουν εάν το πρώτο μεταμνημονιακό βήμα της Ελλάδας στις αγορές θα είναι πετυχημένο ή όχι. Η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από 4 έως 6 σκαλοπάτια χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι αυτή η οποία αποκλείει εξ ορισμού από τη σημερινή έκδοση επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους. Κανείς δεν περιμένει πως θα συρρεύσουν ασφαλιστικές εταιρείες, για παράδειγμα. Αντίθετα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να προσελκύσει «yield hunters», κυνηγούς αποδόσεων δηλαδή, οι οποίοι γνωρίζουν πως σε χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βρουν πουθενά απόδοση πάνω από 3,5% για πέντε χρόνια. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα συμπεριφερθούν στη συνέχεια. Αν δηλαδή το νέο πενταετές ομόλογο θα έχει την τύχη του επταετούς του περσινού Φεβρουαρίου, όταν αμέσως μετά την έκδοση ακολούθησε ξεπούλημα του τίτλου στη δευτερογενή αγορά και άνοδος των αποδόσεων κατά 60 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ημέρες.

Μια απόδοση στη ζώνη του 3,5% είναι έως και 17 φορές πιο «ακριβή» σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου και αντίστοιχα 17 φορές πιο προσοδοφόρα για όσους αγοράσουν. Χθες το ισπανικό πενταετές ομόλογο είχε απόδοση 0,212%, το αντίστοιχο πορτογαλικό 0,340% και το πενταετές ιταλικό 1,574%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σε κλίμα «εξόδου» στις αγορές, κινήθηκαν χθες καθοδικά, με το πενταετές πέριξ του 3,04% και του 4,05% το δεκαετές.

Δεδομένων των προβλημάτων που συνεχίζουν να βασανίζουν την ελληνική οικονομία, με βασικότερο αυτό των κόκκινων τραπεζικών δανείων, ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Χθες η Moody’s με έκθεσή της τόνισε τις μεγάλες πιέσεις που ασκούν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες τόσο σε όρους φερεγγυότητας όσο και σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας.

Την ίδια ώρα, από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προέκυπτε αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 3,1 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο (134,5 δισ. ευρώ), αύξηση η οποία κρίνεται σε μεγάλο βαθμό συγκυριακή.