Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εξελίσσεται η κρίση στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως «αυτή τη στιγμή όλες οι επιλογές για εμάς είναι στο τραπέζι» και αρνήθηκε να εξαιρέσει την πιθανότητα αποστολής αμερικανών στρατευμάτων στη Βενεζουέλα. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον γνωστοποίησε πως η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αποσυνδέσει το «παράνομο καθεστώς του προέδρου Μαδούρο από τις πηγές εσόδων του». Οπως διευκρίνισε σε δημοσιογράφους, «αφότου αναγνωρίσαμε τον Χουάν Γκουαϊντό ως τον συνταγματικό μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σκεφτόμαστε ότι αυτά τα έσοδα πρέπει να πηγαίνουν προς τη νόμιμη κυβέρνηση». Την ίδια ώρα η Ρωσία χαρακτήρισε «ημιπραξικόπημα με καταστροφικές συνέπειες» την αναγνώριση του Γκουαϊντό από τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μάλιστα έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Νικολάς Μαδούρο για να του εκφράσει την υποστήριξή του.

Ο Μαδούρο ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος πριν από δύο εβδομάδες μετά την επανεκλογή του πέρυσι σε εκλογές που, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίσθηκαν από βία και νοθεία. Ο Χουάν Γκουαϊντό, πρόεδρος της Βουλής που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε την Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος με στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωναν σε πόλεις της χώρας.

Η Κίνα και η Τουρκία επίσης στάθηκαν στο πλευρό του Μαδούρο, επικρίνοντας τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες για την αναγνώριση του Γκουαϊντό. Ο πρόεδρος Ερντογάν έγραψε στο Twitter: «Αδελφέ μου Μαδούρο, σε στηρίζουμε». Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα, αναφέροντας πως οι μαζικές εκκλήσεις των πολιτών για δημοκρατία «δεν μπορούν να αγνοηθούν». Η ΕΕ δεν ανέφερε την υποστήριξή της προς τον Γκουαϊντό, τόνισε όμως ότι στηρίζει την Εθνοσυνέλευση τής οποίας είναι πρόεδρος ως «έναν εκλεγμένο θεσμό, οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές». «Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Εικοσιέξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις τρεις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια μη κυβερνητική οργάνωση. Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας. Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα. Στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άτομα.

Η κατάσταση πάντως παραμένει έκρυθμη καθώς ο Γκουαϊντό μπορεί να έχει την υποστήριξη πολλών ξένων κρατών, εκείνο που χρειάζεται όμως ώστε να πιέσει για τη διεξαγωγή νέων εκλογών είναι η υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων που, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν διαθέτει. Χθες ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο Τwitter τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρύσσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από «σκοτεινά συμφέροντα». Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο στρατηγός προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να βυθισθεί σε εμφύλιο πόλεμο «λόγω του εγκληματικού σχεδίου των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον Μαδούρο». Και πρόσθεσε: «Θα αποφύγουμε, με κάθε κόστος, μια σύγκρουση μεταξύ των Βενεζουελάνων. Ενας εμφύλιος δεν θα λύσει τα προβλήματα της Βενεζουέλας. Μόνο ο διάλογος θα το καταφέρει». Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ένοπλες δυνάμεις συνολικά στηρίζουν τον Μαδούρο. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να προσεταιρισθεί πολλούς αξιωματικούς, προσφέροντας αμνηστία στα μέλη του στρατεύματος που θα συμβάλουν στην επιστροφή στη δημοκρατία. Πριν από λίγες ημέρες, οι Αρχές συνέλαβαν 27 μέλη της εθνοφυλακής που προσπάθησαν να εξεγερθούν εναντίον του Μαδούρο. Με την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και τον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού να πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια τοις εκατό, η κυβέρνηση στηρίζεται σημαντικά στις ένοπλες δυνάμεις για να παραμείνει στην εξουσία.

Κλείνουν πρεσβεία και προξενεία στις ΗΠΑ

Αργά χθες, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως η Βενεζουέλα θα κλείσει την πρεσβεία και όλα τα προξενεία της στις ΗΠΑ. Παράλληλα, δήλωσε πως συμφωνεί με την έκκληση που απηύθυναν Μεξικό και Ουρουγουάη για διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση.