Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα πατήσει σήμερα το πρωί (10.30 ώρα Ελλάδας, Eurosport 1) το τερέν της Rod Laver Arena στη Μελβούρνη για να δώσει μια συνέχεια στο όνειρο που ζει τις τελευταίες δέκα ημέρες, με συντροφιά κάθε φορά τους έλληνες ομογενείς που δεν έχουν σταματήσει λεπτό να τον στηρίζουν.

Μπορεί το σημερινό εμπόδιο να θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, άλλωστε δεν μιλάμε για έναν τυχαίο παίκτη, αλλά για τον Ράφα Ναδάλ, ο οποίος μπορεί να σαρώνει στα χωμάτινα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός, αλλά η τελευταία φορά που σήκωσε στα χέρια του τρόπαιο στο πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς ήταν το 2009.

Ο Ναδάλ λοιπόν έρχεται διψασμένος στον σημερινό ημιτελικό, ωστόσο ο «μικρός με το μακρύ μαλλί», όπως είπε στην εκπομπή του ο Τζον ΜάκΕνρο, έρχεται φορτσάτος για να πραγματοποιήσει την ευχή που – όπως αποκάλυψε στο Eurosport – κάνει κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του: «Να κερδίσω ένα Γκραν Σλαμ». Και για να πραγματοποιηθεί αυτή η ευχή θα πρέπει σήμερα να κάνει το πρώτο βήμα.

«Με δικά μου έξοδα»

Ο Τσιτσιπάς μίλησε σε ένα βίντεο τριάμισι λεπτών στο κανάλι του Eurosport. «Προέρχομαι από μια χώρα που δεν έχει παράδοση στο τένις, ούτε κορυφαίους αθλητές στο παρελθόν. Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που εκπροσωπώ τη χώρα μου και θέλω να γράψω Ιστορία και να αυξήσω τη δημοτικότητα του αθλήματος στην πατρίδα μου» είπε ο 22χρονος πρωταθλητής, ενώ αναφέρθηκε και στα πρώτα δύσκολα χρόνια: «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα. Δεν είχα καμία βοήθεια από την ομοσπονδία. Επρεπε να ταξιδεύω με δικά μου έξοδα, να έχω τους δικούς μου προπονητές. Δεν ήταν καθόλου εύκολο και δυσκολευόμουν με αυτή την κατάσταση. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν και δεν χρειάζομαι καμία ομοσπονδία να με στηρίζει. Εχω την ακαδημία τένις του Μουράτογλου που με στηρίζει πολύ».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ξεχνά τους γονείς του. «Αυτοί οι δύο άνθρωποι με τις διαφορετικές κουλτούρες με βοήθησαν πολύ να μεγαλώσω με ισορροπία» σημείωσε, τονίζοντας ότι η μητέρα του τού εμφύσησε τη δική της νοοτροπία και κουλτούρα, ενώ ο πατέρας του τον βοήθησε να γίνει πιο δυνατός πνευματικά και να κάνει τα πράγματα σωστά.

Ο Ράφα Ναδάλ έχει μεγάλο σεβασμό για τον 20χρονο πρωταθλητή, τον οποίο έχει νικήσει σε δύο τελικούς, στη Βαρκελώνη και στο Τορόντο. Μετά τη νίκη του επί του Φράνσις Τιαφόε στα προημιτελικά επανέλαβε για ακόμα μία φορά: «Είναι ένας χαρισματικός παίκτης, από τους καλύτερους στον κόσμο». Η αλήθεια είναι πως και ο Ναδάλ εμφανίζει ένα διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο, έχοντας κάνει πιο επιθετικό το σερβίς του. Μάλιστα έχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό στο πρώτο σερβίς. Επίσης έχει μειώσει σημαντικά τα αβίαστα λάθη. Δεν έχει χάσει σετ, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι έως τώρα δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από τους αντιπάλους του.

Με τις ευχές των Μπακς!

Στο πλευρό του Στέφανου Τσιτσιπά είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς. Η ομάδα του 24χρονου άσου του ΝΒΑ πόσταρε στον λογαριασμό της στο Facebook το βίντεο με τη φράση του Τσιτσιπά «χρειαζόμαστε τον Αντετοκούνμπο εδώ», γράφοντας στα ελληνικά: «Στέφανε Τσιτσιπά, η ΚΑΕ Ελαφιακός σού εύχεται καλή τύχη στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Οπεν».

Ο Τσιτσιπάς επιβεβαίωσε δημοσιεύματα στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα οποία είχε δεχτεί πρόταση να πάρει την υπηκοότητα και να προπονείται εκεί, ωστόσο αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελε ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο πατέρας του. Σημειώνουμε ότι η ομοσπονδία της Αυστραλίας προσπαθεί συχνά να προσελκύσει νέα ταλέντα για να αγωνίζονται με τη σημαία της.

Στο μεταξύ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο 24χρονος Γάλλος Λούκας Πουίγ θα αναμετρηθούν (αύριο) στον άλλο ημιτελικό του Οπεν της Αυστραλίας. Ο Τζόκοβιτς στάθηκε τυχερός, καθώς δεν χρειάστηκε να ιδρώσει ιδιαίτερα για να περάσει τον Κέι Νισικόρι. Ο Ιάπωνας εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού μετά το πέμπτο γκέιμ του δεύτερου σετ, με τον Τζόκοβιτς να προηγείται (6-1, 4-1).

Τζόκοβιτς: «Καμία έκπληξη»

Οσον αφορά τον Πουίγ (Νο 31), απέκλεισε τον Καναδό Μίλος Ράονιτς (Νο 17) με 7-6, 6-3, 6-7, 6-4. Ο Τζόκοβιτς ρωτήθηκε μετά το ματς και για τον Τσιτσιπά: «Εχει παίξει εξαιρετικό τένις στη διάρκεια του τουρνουά. Κόντρα στον Φέντερερ δεν είναι ποτέ εύκολο. Του αξίζουν τα εύσημα που προκρίθηκε στα ημιτελικά. Βλέποντας το παιχνίδι του, δεν μου προξενεί έκπληξη που το κατάφερε, καθώς αγωνίζεται καταπληκτικά τους τελευταίους μήνες».

Στο μεταξύ, η Καρολίνα Πλίσκοβα από την Τσεχία (Νο 7 στο ταμπλό) προκρίθηκε στα ημιτελικά αποκλείοντας τη Σερένα Ουίλιαμς (6-4, 4-6, 7-5) ύστερα από δύο ώρες και δέκα λεπτά. Στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει τη Ναόμι Οσάκα από την Ιαπωνία, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέκτησε το τρόπαιο στο Αμερικανικό Οπεν της Νέας Υόρκης.