Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ήδη αναδείξει τις μεγάλες αδυναμίες του κειμένου, τις υποχωρήσεις που έκανε κατά τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τότε που ο κ. Καμμένος είχε ακόμα – και το δήλωνε δημόσια – πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά.

Εχει πλέον αποδειχθεί ότι η χώρα μας υφίσταται σοβαρότατη ήττα στα σημεία. Την ίδια ώρα, οι βόρειοι γείτονες έχουν πάρει όσα επιζητούσαν: όνομα, γλώσσα, ταυτότητα, σίγουρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Εχει γίνει πια σαφές και στους πιο επιφυλακτικούς ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια Συμφωνία και γι’ αυτό δεν πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, όπως σθεναρά υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Καίριο ζήτημα ουσίας είναι αυτό του Συντάγματος των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση έχει φέρει τη Συμφωνία προς κύρωση από την ελληνική Βουλή χωρίς όμως να έχει καταθέσει το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της γείτονος. Δεν το έχει φέρει, όπως ζητήσαμε, διότι δεν υπάρχει. Αποδείχθηκε ότι το νέο αυτό Σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την ελληνική κύρωση και της Συμφωνίας και της ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό λέει ξεκάθαρα η ρηματική διακοίνωση που περήφανα έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο άρθρο 1 ότι «Οι τροπολογίες από ΧΧΧΙΙΙ έως ΧΧΧVΙ του Συντάγματος της δημοκρατίας της Μακεδονίας τίθενται σε ισχύ με την θέση σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας (…) και την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από το Πρώτο Μέρος (την Ελλάδα)». Δηλαδή το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν αλλάζει αν πρώτα η Ελλάδα όχι μόνο έχει κυρώσει τη Συμφωνία αλλά και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό όμως συνιστά προφανή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διότι στο άρθρο 4 παράγραφος ε αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Δεύτερο Μέρος (Σκόπια) θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018». Και ακολούθως διευκρινίζει: «Μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία».

Δηλαδή η Συμφωνία προβλέπει πρώτα την αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια και μετά την κύρωσή της από την Ελλάδα.

Αντί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει στη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων ζητώντας άμεση διόρθωση σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συμφωνία, έκανε τα στραβά μάτια και έφερε το κείμενό της προς κύρωση στη Βουλή.

Συμπερασματικά, η παραβίαση της Συμφωνίας από τα Σκόπια ξεκίνησε πριν ακόμα κυρωθεί. Το γεγονός αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες μας για τον τρόπο που θα εφαρμοσθεί. Επιβεβαιώνει ότι δεν αποτελεί μια στιβαρή λύση αλλά επίφαση λύσης. Μια λύση σαθρή που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά κυρίως τις επιδιώξεις των Σκοπίων.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι βουλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ