Το 8ο θαύμα του ελληνικού μπάσκετ άγγιξε ο εκπληκτικός Χολαργός, αλλά ο Ολυμπιακός απέδρασε τελικά από το κλειστό Αντώνης Τρίτσης στην παράταση (73-68)! Ο Ζερμέιν Λαβ όπως και με τον Πανιώνιο πέτυχε buzzer beater, αυτή τη φορά όμως δεν έδωσε τη νίκη όπως με τους Κυανέρυθρους, αλλά έστειλε το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο (61-61) όπου οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν εύκολα εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους και το «άδειασμα» των παικτών του Χολαργού που είχαν φτάσει τόσο κοντά σε μια μεγάλη νίκη.

«Στον πρώτο γύρο είχα πει στον κόουτς Μπλατ ότι θα τους δυσκολέψουμε στην έδρα μας, και το θυμήθηκε και μου το είπε στο τέλος» είπε ο κόουτς του Χολαργού Αρης Λυκογιάννης. Και μπορεί οι γηπεδούχοι να πέτυχαν το τελευταίο καλάθι της κανονικής διάρκειας, αλλά ουσιαστικά αυτοί είχαν τον πρώτο λόγο σχεδόν έως το φινάλε μέχρι να αναλάβει δράση ο Στρέλνιεκς. Στα τελευταία λεπτά ήταν εκτός παιχνιδιού οι Σπανούλης (6 ασίστ αλλά και 1/10 σουτ) και Μάντζαρης και με ίωση στο σπίτι του ο Ουίλιαμς-Γκος, αλλά ο Λετονός κατέβαζε την μπάλα, πάσαρε, σκόραρε (5 κρίσιμους πόντους) και έκανε μέχρι και κόψιμο σε τρίποντο του Σκουλίδα, δίνοντας το πάνω χέρι στους φιλοξενουμένους. «Είναι ένας πολύτιμος παίκτης για μας και θα σας θυμίσω ότι είχαμε τρεις συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα όταν έλειπε λόγω τραυματισμού» τόνισε ο Ντέιβιντ Μπλατ, που παραδέχθηκε ότι: «Η ζωή του προπονητή είναι αγχώδης. Θα ήθελα να ήταν πιο ήσυχη, αλλά δεν γίνεται». Οι γηπεδούχοι παίζοντας εξαιρετική άμυνα κράτησαν τους Ερυθρόλευκους (με τους 86 πόντους μέσο όρο επίθεσης και 73,6 εκτός έδρας) στους 61 πόντους στο σαραντάλεπτο και σε αυτό έπαιξε βέβαια ρόλο και το γεγονός ότι οι παίκτες των φιλοξενουμένων «έχτισαν» έναν νέο τοίχο πίσω από την μπασκέτα των γηπεδούχων έχοντας 0/16 τρίποντα στο πρώτο μέρος και 4/17 στο δεύτερο μαζί με το έξτρα πεντάλεπτο (4/33 σύνολο)!

Ο Μπλατ

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να κερδίζεις σε ένα παιχνίδι που έχεις 12% στα τρίποντα, με 29 χαμένα. Είναι πραγματικά σπάνιο και μάλιστα όταν παράλληλα έχεις χάσει 11 βολές. Θα ήθελα όμως να πω πως ο Χολαργός έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ και του αξίζουν συγχαρητήρια» είπε ο Ντέιβιντ Μπλατ, που πάντως στο ζέσταμα έβλεπε τους παίκτες του να μη χάνουν τρίποντο: «Οταν τα βάζουν στην προθέρμανση, είναι πάντα κακό σημάδι. Είναι διαφορετική η μπάλα στο ελληνικό πρωτάθλημα σε σχέση με εκείνη της Ευρωλίγκας. Δεν είναι; Ε, τότε ήταν απλά μια κακή δικαιολογία. Θεωρώ όμως πως πήραμε καλά σουτ και απλά δεν τα βάλαμε. Το γιατί πραγματικά δεν το γνωρίζω (έδειξε προς τον ουρανό, εννοώντας θέλημα Θεού). Αν είχαμε πάρει κακά σουτ θα εξηγούσε το 12%, αλλά πραγματικά ήταν καλές επιλογές, ανοιχτά σουτ. Ισως αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει ήταν να εστιάσουμε στο να μη σουτάρουμε τόσα πολλά, αλλά να πάμε κοντά στο καλάθι» συνέχισε ο κόουτς του Ολυμπιακού, που είδε τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να κρατάει τους Πειραιώτες στο πρώτο μέρος (πετυχαίνοντας τους 13 από τους 21 πόντους του). Ο τεχνικός των γηπεδούχων έβαλε τον Ντάνι Αγκμπελέζε πάνω στον σέρβο σέντερ, περιορίζοντάς τον στο δεύτερο μέρος, με τους γηπεδούχους χάρις στην… αγία τριάδα (Χόκινς 15 π., 7 ριμπ., Λαβ 14 π., 4 ριμπ. και Γιάνκοβιτς 12 π., 4 ριμπ.) να φτάνουν ακόμα και στο +10 (47-37 στο 29′). Πρώτα όμως ο Παπανικολάου (10 π. με 2/3 τρίποντα!), μετά ο MVP του αγώνα Στρέλνιεκς (11 π., 4/4 δίπ., και 8 ασίστ) και στην παράταση ο Βεζένκοφ (15 π., 5 ριμπ., 2 ασίστ) «τελείωσαν» τα όνειρα του Χολαργού. «Ναι, σήμερα νιώθουμε και εμείς νικητές, αλλά σε 15 μέρες θα μας βγει η πικρία της χαμένης ευκαιρίας» παραδέχθηκε ο Αρης Λυκογιάννης, που θύμισε ότι είναι καλό για το πρωτάθλημα να χάνουν οι μεγάλοι και εκτός των μεταξύ τους αγώνων.