Η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Βελιγραδίου Νίκολα Τέσλα, προϋπολογισμού 262 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με 49% στην κοινοπραξία που συνέστησε με την τεχνική γαλλική εταιρεία Vinci (51%). Η διάρκεια κατασκευής είναι πέντε έτη.

Το έργο περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση και επέκταση του αεροδρομίου Βελιγραδίου, με στόχο την αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης της ταξιδιωτικής και εμπορευματικής εναέριας μετακίνησης από και προς τη Σερβία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αλλά και τα προβλεπόμενα για τα επόμενα έτη στοιχεία.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της σύμβασης θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν τους τερματικούς σταθμούς και περιλαμβάνουν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 42.000 τ.μ. και την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. Επιπλέον προβλέπονται εργασίες επέκτασης υφιστάμενων χώρων στάθμευσης αεροσκαφών και κατασκευής νέου, συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ., όπως κι επέκτασης υφιστάμενου χώρου απόψυξης αεροσκαφών για τις περιόδους παγετού (Deicing Pad), επιφάνειας 6.000 τ.μ.

Επιπλέον η κοινοπραξία θα κατασκευάσει εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου, όπως νέο διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης καθώς και εννιά συνδετήριους διαδρόμους κυκλοφορίας αεροσκαφών.

Πέραν αυτών, Vinci και ΤΕΡΝΑ θα κάνουν χώρους στάθμευσης 2.400 θέσεων, υποδομές εξυπηρέτησης των αφίξεων και των αναχωρήσεων, έργα οδοποιίας 3.500 μέτρων για την κίνηση των οχημάτων καθώς και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.