Το νέο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο είναι ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι για το βαρύ κόστος που πληρώνει η χώρα από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται. Είναι ακόμη μία κόκκινη κάρτα στην οικονομική πολιτική, λένε όσοι συνομιλούν με ξένους επενδυτές και παράγοντες της οικονομίας.

Πράγματι, ο Πρωθυπουργός, σε αυτή τη φάση, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα, προκαλώντας, μέσω του Σκοπιανού, συνθήκες διάλυσης στα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο να επωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην οικονομία. Στο μέτωπο αυτό η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη να τρέχουν οι εξελίξεις σε αντίθετη κατεύθυνση από τη ρητορική της. Κανένα κυβερνητικό αφήγημα δεν βγαίνει. Και ακόμη περισσότερο τώρα, όσο θα διαιωνίζεται η προεκλογική αβεβαιότητα και θα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση στη χώρα, τόσο θα αποδεικνύεται, πολιτικά, ακόμη πιο επώδυνη στη διαχείρισή της για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τράπεζες δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο στο ελληνικό Χρηματιστήριο με την κεφαλαιοποίησή τους να έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά. Η έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων και των εγχώριων επενδυτών φουντώνει τη φωτιά που καίει στους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια και κάνει πιο δύσκολη τη μείωσή τους. Απαιτούνται άμεσα αποφάσεις, οι οποίες όμως δεν αρκούν από μόνες τους για να διασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οσο η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίζεται, οι επενδυτές θα φοβούνται να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα και οι τράπεζες θα παραμένουν απαξιωμένες.

Την ίδια στιγμή, παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, η χώρα μας εξακολουθεί να μην μπορεί να βγει στις αγορές για να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται με ένα λογικό επιτόκιο. Και, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές, θα παραμείνει αποκλεισμένη απ’ αυτές όσο η κυβερνητική παροχολογία θα στέλνει λάθος σήματα στους διαχειριστές των ξένων κεφαλαίων, όσο η οικονομική πολιτική θα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όσο παραμένει το θολό προεκλογικό τοπίο. Μόνη διέξοδος αυτή την ώρα, το μαξιλάρι διαθεσίμων των 26 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ημερομηνία λήξης, ενώ κάθε προσφυγή σε αυτό θα ισοδυναμεί με σήμα κινδύνου για τους επενδυτές και τις αγορές.

Το σημείο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και το μεγάλο δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί, περιγράφουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο μιλώντας σήμερα στα «ΝΕΑ» ξένοι αναλυτές, έλληνες οικονομολόγοι, στελέχη επιχειρήσεων και φορείς της αγοράς. Η χώρα πρέπει να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη διαλυτική αβεβαιότητα της προεκλογικής περιόδου είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν. Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο. Αλλωστε αυτοί, ζουν κάθε μέρα τον παλμό της οικονομίας και γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι πρέπει να γίνει.