Μεγάλη αναστάτωση μαθαίνω ότι έχει προκαλέσει στους εφοριακούς η απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή να ενεργοποιήσει το rotation, το σύστημα των κυκλικών μεταθέσεων, ξεκινώντας μάλιστα αμέσως από τους ελεγκτές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια στην ίδια θέση, την ίδια υπηρεσία και την ίδια χωρική αρμοδιότητα.

Οι εφοριακοί αν και συμφωνούν με το μέτρο των υποχρεωτικών μετακινήσεων αντιδρούν στον τρόπο εφαρμογής του, καθώς όπως λένε δημιουργούνται υπάλληλοι δύο ταχυτήτων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από τη μια, βρίσκονται οι υπάλληλοι των εφοριών που σύντομα θα αλλάξουν πόστο και από την άλλη οι υπάλληλοι των Ελεγκτικών Κέντρων (ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ), των Κεντρικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρά το γεγονός ότι, όπως μας επισημαίνουν, διαχειρίζονται πολύ σοβαρές φορολογικές υποθέσεις. Ετσι, ζητούν το σύστημα των κυκλικών μεταθέσεων να ισχύσει για όλους και να μην εξαιρεθεί κανείς. Η ηγεσία της ΑΑΔΕ έχει διαφορετική άποψη και όπως ενημέρωσε ήδη τους συνδικαλιστές, οι υπάλληλοι του ΚΕΦΟΜΕΠ, του ΚΕΜΕΕΠ και της ΥΕΔΔΕ δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο rotation καθώς πρόκειται για νέες υπηρεσίες και οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα δεκαετία. Η απάντηση αυτή δεν ικανοποίησε τους εφοριακούς οι οποίοι αναμένεται να στείλουν επιστολή στον Γιώργο Πιτσιλή, στην οποία θα καταγράφουν τις ενστάσεις τους και αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα τότε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, κατεβάζοντας και τα μολύβια…

Η πώληση των ΕΛΠΕ

Πλησιάζει ο χρόνος και για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ που αφορά την πώληση του 50,1% των μετοχώντων Ελληνικών Πετρελαίων.

Σημειωτέον ότι ο προγραμματισμός του Ταμείου είναι για το τέλος του Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται όμως, λένε οι πληροφορίες, να πάει και λίγο πιο πίσω. Οπως αναφέρουν, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να ελέγξει και να εγκρίνει τη σύσταση των δύο κοινοπραξιών που θα κονταροχτυπηθούν… για τα ΕΛΠΕ.

Για να γίνουμε πιο ακριβείς, οι εταιρείες που έχουν περάσει στην τελική φάση είναι η ελβετική Glencore (όμιλος με δραστηριότητες σε ορυχεία και στο trading εμπορευμάτων) και η ολλανδική Vitol (διυλιστήρια και επίσης trading εμπορευμάτων). Τα ζευγάρια που βρήκαν είναι η αμερικανική Carlyle (επενδυτική εταιρεία) και η αλγερινή Sonatrach (κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου), αντίστοιχα.