Το ερώτημα της φορολόγησης ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένων και ψηφιοποιημένων επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική υγεία του διασυνοριακού εμπορίου και των επενδύσεων. Δυστυχώς, η συζήτηση σήμερα έχει βουλιάξει μέσα στη σύγχυση και την πολυπλοκότητα, και ασφαλώς δεν βοηθείται από λαϊκιστικές πολιτικές απαντήσεις που δαιμονοποιούν τις ψηφιακές επιχειρήσεις.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός φόρος ψηφιακών υπηρεσιών (DST). Το μέτρο στοχεύει πρωτίστως τους πολυεθνικούς γίγαντες της τεχνολογίας, οι επιχειρηματικές δομές των οποίων τους επιτρέπουν να μεταφέρουν κέρδη με ψηφιακή προέλευση σε δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας. Αν όμως εφαρμοστεί ο DST, αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα θα είναι οι startups και τα ψηφιακά οικοσυστήματα της ίδιας της Ευρώπης.

Ως εταιρεία που επιχειρεί σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, έχουμε πολλές ανησυχίες για το περιορισμένο όραμα που αποκαλύπτουν οι προτάσεις της Κομισιόν όσον αφορά το μέλλον των επιχειρήσεων. Καταρχήν, μία φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα έσοδα, αντί για την υπεραξία, θα καταλήξει σε ένα ανυπόφορα βαρύτερο φορολογικό φορτίο για τις επιχειρήσεις με χαμηλά κέρδη και υψηλό κύκλο εργασιών. Αντί να πλήξει τους τεχνολογικούς γίγαντες, ένας DST θα αποδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα εμπόδιο για τις πολλές ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups που έχουν γίνει παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα τους.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι θα δημιουργηθεί πιθανώς ένα συνονθύλευμα από μέτρα ψηφιακής φορολόγησης, τόσο εντός όσο και πέραν της ΕΕ. Παρότι η Κομισιόν υποστηρίζει πως ο προτεινόμενος DST θα εμποδίσει την ανάδυση παρόμοιων πολιτικών σε εθνικό επίπεδο εντός της ΕΕ, πρόσφατες εξελίξεις στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία δείχνουν το αντίθετο.

Εταιρείες όπως η δική μας επιχειρούν σε έναν πραγματικά παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Καλούμαστε να συμμορφωθούμε με μια ποικιλία φορολογικών νομοθεσιών και, όπως όλες οι προοδευτικές επιχειρήσεις, το κάνουμε με χαρά. Αυτό που επιθυμούμε είναι ένα δίκαιο, υποστηρικτικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα που θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα όταν είναι δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες. Η φορολόγηση των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται θεμελιωδώς στην υπεραξία, και μία παγκόσμια συναίνεση για την ανάπτυξη ενός ενιαίου φορολογικού πλαισίου είναι πλέον απαραίτητη.

Η Γκίλιαν Τανς είναι γενική διευθύντρια του Booking.com