Ενα ψηφιδωτό που σκαρώνεται από το καλοκαίρι και που κομμάτι κομμάτι επιχειρεί να γίνει ένα μικρό ποδοσφαιρικό έργο τέχνης. Με υπομονή και επιμονή. Με μια διαρκή αναζήτηση όχι από ανάγκη αλλά με αφετηρία της εκείνο το μεράκι που αποτελεί σήμα κατατεθέν για μια ομάδα που αποφάσισε να ξεκινήσει από την αρχή. Η συνεχής προσπάθεια του Ολυμπιακού για τη βελτίωση του ρόστερ, για τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εναρμόνιση στα «θέλω» του Πέδρο Μαρτίνς. Του πορτογάλου τεχνικού που βάζει την υπογραφή του φαρδιά-πλατιά σε αυτό το εγχείρημα και που βεβαίως τις περισσότερες φορές βρίσκεται πίσω από τις μεταγραφικές ιστορίες στο μεγάλο λιμάνι.

Πολλώ δε μάλλον σε ό,τι αφορά τους συμπατριώτες του. Τον Ντανιέλ Ποντένσε, που μισή σεζόν τώρα δίνει άλλες δυνατότητες στις πτέρυγες, τον Ζοσέ Σα που αναδεικνύεται σε φυσιογνωμία μπροστά από την ερυθρόλευκη εστία. Ακόμη και ποδοσφαιριστές σαν τον (πραγματικά άτυχο ώς εδώ) Αχμέντ Χασά ή τον «ρολίστα» Ροντερίκ Μιράντα που αθόρυβα έχει βρει και αυτός τη θέση του στην ομάδα, έστω στον μεγάλο κύκλο του rotation.

Στο «ένας με έναν»

Δεν είναι όλα τα κομμάτια του παζλ ίδια. Είναι εξίσου σημαντικά όμως για τη διαμόρφωση της εικόνας. Για αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει από παιχνίδι σε παιχνίδι στο χορτάρι, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες προσδοκίες. Είναι πολύ κοντά πλέον ο Ολυμπιακός στη μορφή που θέλει. Είναι όμως και πάντα έτοιμος για το παραπάνω. Πάντα έτοιμος να προσθέσει κάτι. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το κάτι του Ζιλ Μπαστιάο Ντίας. Του 22χρονου winger για τον οποίο οι Ερυθρόλευκοι δίνουν αθόρυβα τη μάχη τους τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Τι εστί Ντίας; Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ιβηρικής τα τελευταία χρόνια. Κάποιος για τον οποίο ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έδωσε ως προπονητής της Μονακό 5 εκατ. ευρώ στην Μπράγκα για να τον αποκτήσει στα 18 του (2015). Ενας αριστεροπόδαρος εξτρέμ που προ διετίας έφερε στο σημείο τον (ομόσταυλό του τότε στη Μονακό) Κιλιάν Εμπαπέ να στοιχηματίζει για χάρη του. Για την εξέλιξη του ταλέντου του. Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση «πλάγιου». Με ένα σουλούπι που όμοιό του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε μόνο ο Σεμπαστιάν Λέτο. Με μπόι 1,86 μ., με φοβερή ικανότητα στο «ένας με έναν». Τόσο ενδιαφέρουσα περίπτωση, που έβαλε τον Μαρτίνς σε πειρασμό και τον Ολυμπιακό σε μια ιδιαίτερη απόπειρα για την απόκτησή του. Δεν είναι απλό, όπως γράψαμε από χθες. Η Μονακό τον είχε δανείσει στη Φόρεστ και σκέφτεται να τον κρατήσει πια στο ρόστερ της. Οι Πειραιώτες όμως δείχνουν πως το επιχειρούν με έναν τρόπο που έχουν σοβαρές πιθανότητες να το καταφέρουν.

Ο Ντίας δεν είναι ποδοσφαιριστής για τη… Σούπερ Λίγκα. Σύμφωνα με τον πορτογάλο αναλυτή ποδοσφαίρου Αλεξ Γκονσάλβες, μπορεί να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση της επίθεσης, στα άκρα, και ως «10άρι», ενώ είναι πολύ συνεπής και στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Το αρνητικό για εκείνον είναι ότι τα τελευταία χρόνια αλλάζει διαρκώς ομάδες και πρωταθλήματα.

Αν την τελευταία τετραετία η Μονακό δεν επέμενε να τον δανείζει (Βαρζίμ, Ρίο Αβε, Φιορεντίνα, Νότιγχαμ Φόρεστ φέτος με 23 συμ.), αν του είχε δώσει τις ευκαιρίες που του αντιστοιχούσαν λογικά η τιμή του θα αντιστοιχούσε με τα μπάτζετ του μισού ελληνικού πρωταθλήματος. Ακριβώς σε αυτή την παράμετρο όμως είναι που πατάει ο Ολυμπιακός. Για να προσθέσει στο ψηφιδωτό έναν ακόμη παίκτη που εάν και εφόσον θα μπορεί να γίνει «κάνω τη διαφορά». Και βέβαια σε κάτι ακόμη. Στην επιθυμία του παίκτη. Στην παρουσία του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ. Στην παρουσία του Μαρτίνς στον πάγκο. Στην εύκολη μετάβαση που μπορεί να προκύψει σε εκείνον στο ρόστερ των Ερυθρολεύκων με τόσους Πορτογάλους. Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις. Μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Και μέχρι τότε, ο Ολυμπιακός όπως είναι αυτονόητο από τη στιγμή που συμμετέχει στο πάρε-δώσε του Ιανουαρίου δεν κοιτά μόνο την ενίσχυση, αλλά και τον τρόπο που θα αξιοποιήσει δικά του παιδιά που ψάχνουν ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής. Υπό αυτό το πρίσμα επισημοποιήθηκε χθες ο δανεισμός του Δημήτρη Μάνου στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στο ίδιο μοτίβο ετοιμάζεται να δοθεί δανεικός ο Μάριος Βρουσάι στη Βίλεμ.

Ο νεαρός εξτρέμ, που όπως ο Σισέ και ο Τσιμίκας φέρεται ότι ετοιμάζεται να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τους Πειραιώτες. Μια κίνηση επιβράβευσης αλλά και ενδεικτική της φιλοδοξίας που υπάρχει στην ομάδα για εκείνον.