Βλέπω τις αναρτήσεις του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη από τη Μελβούρνη και ειλικρινά χαίρομαι, όχι μόνο για τις νίκες τους στο Οpen της Αυστραλίας, αλλά και γιατί βλέπω δυο ευτυχισμένα ωραία Ελληνόπουλα που ενθουσιάζουν την Ομογένεια. Μέχρι και σουβλάκια βγήκαν και έφαγαν παρέα με Ελληνες της Μελβούρνης, που για χάρη τους έχουν μετατρέψει τα γήπεδα του τένις σε γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ρεκόρ

Ο Τσιτσιπάς με την πρόκρισή του στον τρίτο γύρο βελτίωσε ήδη το περσινό του ρεκόρ και, αν ξεπεράσει κάποια παράξενα νεκρά διαστήματα στο παιχνίδι του, μπορεί να πάει μακριά: δεν έχει μπροστά του άγνωστους αντιπάλους αλλά παίκτες που πλέον γνωρίζει πολύ καλά. Για τη Σάκκαρη το πράγμα είναι λίγο πιο δύσκολο, αφού στον επόμενο γύρο η ελληνίδα τενίστρια θα αντιμετωπίσει την Αυστραλέζα Ασλεϊ Μπάρτι, Νο 15 στην παγκόσμια κατάταξη και γηπεδούχο. Αλλά από την άλλη η Ελληνίδα στα δυο πρώτα ματς που έδωσε φέτος στη Μελβούρνη έπαιξε το καλύτερο τένις της καριέρας της: δεν υπάρχει, νομίζω, καλύτερη στιγμή για να την αντιμετωπίσει.

Καμάρι

Οπως και να ‘χει το πράγμα τα δυο παιδιά έδωσαν τη δυνατότητα στην Ομογένεια να καμαρώνει. Μπορεί οι ομογενείς μας να υπερβάλλουν όταν φωνάζουν συνθήματα ή όταν κάνουν φασαρία στο γήπεδο, αλλά νιώθουν μεγάλη ανάγκη να υποστηρίζουν αθλητές μας: ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη δεν παίρνουν απλά μέρος σε ένα μεγάλο τουρνουά, αλλά ζουν μια εμπειρία ζωής…  Διαβάζω διάφορα που γράφτηκαν για τον τρόπο που αποχαιρέτησε ο Πάνος Καμμένος το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Νομίζω το ότι πέταξαν μόνο δυο Μιράζ πάνω από την Αθήνα πρέπει ως έλληνες φορολογούμενοι να το εκτιμήσουμε: και πάλι φτηνά μας κόστισε. Θα μπορούσε για χάρη του να έχει κινητοποιηθεί ο στόλος ή να κάνουν, εκτάκτως, παρελάσεις τα άρματα μάχης του στρατού μας – πάλι καλά. Ωστόσο προβληματίζομαι μήπως το γεγονός δημιουργήσει τη συνήθεια να έχουμε ειδικά event για κάθε υπουργό που αποχωρεί από την κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο να τιμήσεις με ειδικές διοργανώσεις τον υπουργό Οικονομικών ή τον υπουργό Εσωτερικών π.χ. Ενας μόνο έχει έτοιμο το σόου σε μια πιθανή του αποχώρηση: ο λατρεμένος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Αν ποτέ φύγει, που ελπίζω να μη συμβεί ποτέ αυτό, θα γίνει για χάρη του μια ειδική χρήση του VAR έξω από τη ΓΓΑ, ενώ δεκάδες παιδιά ντυμένα με φανέλες της Εθνικής θα μοιράζουν φέιγ βολάν τον αθλητικό του νόμο. Που από την πολλή συζήτηση που προκαλεί δεν βλέπω να ψηφίζεται ποτέ…

Πολωνός

Αφού συζήτησε με τους ατζέντηδες του Μάρκους Μπεργκ κι αφού διέρρευσε ότι θα αποκτήσει τον Λέο Μπονατίνι από τη Γουλβς, ο ΠΑΟΚ τελικά φαίνεται να καταλήγει στον σχετικά άγνωστο 23χρονο πολωνό φορ Κάρολ Σβιντέρσκι, για τον οποίο ωστόσο ενδιαφέρονται κι ομάδες από την Γερμανία και την Ιταλία. Θα τον αποκτήσει; Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος. Ωστόσο το ενδιαφέρον για τον Πολωνό έκανε γνωστό το σύνολο των χρημάτων που ο ΠΑΟΚ είναι διατεθειμένος να δώσει για να αντικαταστήσει τον Πρίγιοβιτς: αυτά θα είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ, ενώ ο παίκτης που θα αποκτηθεί θα πρέπει να υπογράψει ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές σημαντικά μικρότερες από τα χρήματα που κόστιζε ο Πρίγιοβιτς. Ο λόγος είναι απλός και λέγεται Financial Fair Play.

Το FFP είναι ο ετήσιος έλεγχος των οικονομικών των ομάδων από την αρμόδια επιτροπή της UEFA, της οποίας προΐσταται ένας από τους πλέον αδέκαστους ευρωπαίους παράγοντες, ο Ιταλός Αντρέα Τραβέρσο, άριστος γνώστης της πραγματικότητας των ομάδων μας. Τι ελέγχει η UEFA; Τα έσοδα και τα έξοδα μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας, τις υποχρεώσεις που αυτή έχει μπροστά της τον επόμενο χρόνο και φυσικά την (πιθανή) ροή του χρήματος στα ταμεία της: η UEFA πραγματοποιεί αυτούς τους ελέγχους, γιατί δεν θέλει μια ομάδα που παίρνει μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να «σκάσει». Αν οι ελεγκτές δουν ότι τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα (που στο ποδόσφαιρο έτσι συνήθως συμβαίνει…) ζητούν να γίνει μια Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας, ώστε αυτά να ισοσκελιστούν.

Ξόδεμα

Στην Ελλάδα όταν οι οπαδοί ακούνε ότι ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας προχώρησε σε ΑΜΚ, χαίρονται. Ομως αυτά τα χρήματα που ο κάθε ιδιοκτήτης βάζει σε μια ΑΜΚ ειδικά τον χειμώνα (όταν και εφόσον τα βάζει…) αφορούν πάντα καλύψεις ζημιών και δεν είναι για ξόδεμα. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει εξαγγείλει μια ΑΜΚ που λήγει σε λίγες μέρες. Οι άνθρωποί του ελπίζουν ότι θα συμμετέχουν σε επόμενες αυξήσεις οι περίπου 14 χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ που είχαν κάποτε βάλει χρήματα στην ομάδα, όταν την είχε αναλάβει ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ολους αυτούς που για χρόνια τους είχαν ξεχάσει, τους θυμήθηκαν τώρα και τους δίνουν κανονικές μετοχές της ΠΑΕ: έχουν μάλιστα ενημερώσει και για το πώς αυτές θα αποκτηθούν. Αλλά μέχρι όλοι αυτοί να γίνουν ενεργοί μέτοχοι θα πρέπει να μπουν στο ταμείο 9 εκατ. ευρώ, όχι για να αποκτηθούν παίκτες, αλλά για να καλυφθούν οι τρύπες που δημιούργησε ο περσινός αποκλεισμός στο Γιουρόπα Λιγκ από την Εστερσουντ. Πέρα από αυτά τα χρήματα, χρειαζόταν στον ΠΑΟΚ και χρήμα για να βγει η χρονιά: οπότε έπρεπε να πουληθούν παίκτες (ώστε από τις πωλήσεις να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η ροή χρήματος για τη σεζόν που τρέχει) και από την άλλη να μειωθεί το κόστος της ομάδας. Αν ο ΠΑΟΚ έδινε για τον αντικαταστάτη του Πρίγιοβιτς όσα πήρε από τον Πρίγιοβιτς ο Σαββίδης θα ‘πρεπε να βάλει στην ΑΜΚ καμιά 20αριά εκατομμύρια, αφού ο ΠΑΟΚ έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη και μέχρι το καλοκαίρι δεν έχει να περιμένει επιπλέον έσοδα. Τώρα θα έχει τα χρήματα του Πρίγιοβιτς, αλλά και του Γκάρι Ροντρίγκεζ που η Γαλατά πούλησε κι αυτή στους Σαουδάραβες δίνοντάς του το ποσοστό της προβλεπόμενης μεταπώλησης.

Πρωτιά

Θα πουλήσει κι άλλον παίκτη ο ΠΑΟΚ; Το σημαντικότερο είναι να ξεφορτωθεί κάποια μεγάλα συμβόλαια, όπως αυτό του Χατσερίντι, του τερματοφύλακα Ρέις που δεν αγωνίζεται ποτέ, του Ελ Καντουρί, που ο Λουτσέσκου όμως θέλει να κρατήσει στην Τούμπα, του Ουάρντα που για λογιστικούς λόγους μπορεί να καταλήξει στον Ατρόμητο. Φυσικά δεν θα φύγουν όλοι αυτοί, αλλά κάποιοι θα φύγουν. Κι αυτή είναι η περισσότερο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο φετινό μεταγραφικό παζάρι διότι αποτελεί και μάθημα για όσους καταλαβαίνουν. Βλέποντας τι συμβαίνει κατανοείς πως καλή είναι η πρωτιά στο πρωτάθλημα, αλλά όταν κοστίζει τόσο πολύ κι αυτή ακόμα είναι πρόβλημα. Ετσι όπως είναι ο ΠΑΟΚ, αν το καλοκαίρι δεν πάρει λεφτά από ευρωπαϊκές προκρίσεις, αλίμονό του…