Η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα επί της συμφωνίας των Πρεσπών και της σχεδιαζόμενης ένταξης της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ δεν λέει να κοπάσει. Της χθεσινής σκληρής ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών περί έξωθεν παρεμβάσεων στη διαδικασία στα Σκόπια, αλλά και της ευθείας παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδος με την επίκληση της αναγκαιότητας δημοψηφίσματος, είχαν προηγηθεί δηλώσεις υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα ο οποίος εξέφραζε την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον σε μια συμφωνία που αποτελεί πρότυπο για την επίλυση κι άλλων περιφερειακών διαφορών στα Βαλκάνια.

Η Μόσχα έκανε χθες λόγο για «τεχνητή αναδιαμόρφωση της κρατικής ονομασίας με σκοπό να σύρουν εξαναγκαστικά τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, η ρωσική πλευρά έσπευσε να σχολιάσει ακόμη και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να εκφράσει την… ευαισθησία της επειδή «δεν γίνεται καν λόγος για δημοψήφισμα για το ζήτημα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε ευθέως στη Μόσχα να αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδος.

«Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει τη συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οι Αμερικανοί. Την ίδια στιγμή, σε ενημέρωση προς έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος σημείωνε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές θα σεβαστεί και θα τιμήσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρόσθεσε. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι «ο πραγματικός ωφελούμενος από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ελλάδα», καθώς οι οικονομικές προοπτικές που διανοίγονται με την επίλυση του ονοματολογικού είναι πολύ σημαντικές.

Το βλέμμα στην Αθήνα. Στα Σκόπια, ο νόμος για την αναθεώρηση του Συντάγματος δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πλέον, όλοι στη γειτονική χώρα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Αθήνα, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να φθάσει η ρηματική διακοίνωση με την οποία θα ενημερώνεται επισήμως η Αθήνα ότι τα Σκόπια έχουν ολοκληρώσει τα δικά τους προαπαιτούμενα μέχρι αυτό το στάδιο.

Τριμερής με συμμετοχή Πομπέο στην Κρήτη

Με τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία προγραμματίζεται για τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στην Κρήτη. Η συμμετοχή Πομπέο, η οποία επιβεβαιώθηκε χθες από την κυπριακή κυβέρνηση, προφανώς συνδέεται με τις τριβές στον άξονα ΗΠΑ – Τουρκίας αλλά και με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.