PROJECT SYNDICATE

Παρά τις αντιδράσεις εναντίον του ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες εκφράζει κυρίως η ατζέντα του προέδρου Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», η οικονομική θέση για διευκόλυνση της διασυνοριακής διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών είναι ισχυρή και ξεκάθαρη. Το θέμα της μετανάστευσης – δηλαδή της διασυνοριακής μετακίνησης εργατών – είναι εξίσου σημαντικό αλλά πολύ πιο περίπλοκο.

Σε πρώτη ματιά, η μετανάστευση φαίνεται λίγο διαφορετική από το ελεύθερο εμπόριο: αντί να εισάγεις αγαθά που παρήγαγε εργασία αλλού, οι χώρες απλά εισάγουν εργασία. Κατά κάποιους τρόπους τα πιθανά κέρδη της μετανάστευσης μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα από εκείνα του ελεύθερου εμπορίου.

Οι ίδιοι οι μετανάστες ωφελούνται από υψηλότερους μισθούς καθώς και την ασφάλεια και την ελευθερία. Ο γηγενής πληθυσμός κερδίζει επίσης, επειδή οι νέοι εργάτες εκτελούν χειρωνακτικά ή δυσάρεστα καθήκοντα, διευρύνεται η φορολογική βάση και μεγαλώνει η εσωτερική αγορά. Ακόμα πιο σημαντικό, οι μετανάστες φέρνουν σημαντική επιχειρηματική ενέργεια και εμπλουτίζουν την τοπική κοινωνία με την κουλτούρα, τα φαγητά και τις παραδόσεις τους.

Η υποστήριξη της μετανάστευσης έχει και άλλη προσέγγιση. Η παροχή προστασίας σε μετανάστες που αντιμετωπίζουν βασανιστήρια ή λιμούς στις χώρες τους απευθύνεται στα ανθρωπιστικά μας ένστικτα. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για τα οφέλη της μετανάστευσης από τις ΗΠΑ. Διαδοχικές γενιές μεταναστών μετέτρεψαν τη νεαρή χώρα, με την παλαιά αγροτική οικονομία, σε έναν κόσμο που στηρίζεται στην τεχνολογική και στρατιωτική ισχύ. Οι μετανάστες έκαναν τη Νέα Υόρκη πολιτιστική Μέκκα και το Λος Αντζελες κέντρο της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Βέβαια ούτε ένας μετανάστης, όπως εγώ, δεν μπορεί να αγνοήσει τα ρίσκα που φέρει μαζί της η μετανάστευση. Αντίθετα με το ελεύθερο εμπόριο, η μετανάστευση συχνά αποτελεί μονομερή επιλογή και όχι εθελοντική ανταλλαγή μεταξύ δύο πλευρών. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τους κινδύνους για την ασφάλεια. Οι λαϊκιστικές δυνάμεις υπερβάλλουν ιδιαίτερα για τους δεσμούς μεταξύ μετανάστευσης και εγκληματικότητας ή τρομοκρατίας. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Το κλειδί για μια μετανάστευση επωφελή για όλους είναι ο πραγματισμός. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορισθεί ο φόβος είναι η διαχείριση των κινδύνων.

Ο Αμάρ Μπιντέ είναι καθηγητής στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου Tufts